Relatie van groente en fruit en chronische ziekten onderzocht

Consumptie van groente en fruit, vooral groene bladgroenten, verkleint de kans op hart- en vaatziekten significant. Echter, het vermindert het risico van kanker niet.

Een onderzoek maakte gebruik van de gegevens van 71.910 vrouwen van de Nurses Health Study en 37.725 mannen van de Health Professionals’ Follow-up Study. Alle deelnemers waren aan het begin van het onderzoek vrij van ernstige chronische ziekten. De vrouwen vulden in 1984, 1986, 1990 en 1994 vragenlijsten over hun voeding in. De mannen deden dit in 1986, 1990 en 1994. Het aantal gevallen van hart- en vaatziekten, kanker en overlijden door andere oorzaken werd tot 1998 bijgehouden.

De deelnemers die minimaal vijf porties groente en fruit per dag consumeerden, hadden in vergelijking met de deelnemers die geen groente en fruit consumeerden, een 12% lagere kans op hart- en vaatziekten. Er werd geen relatie gevonden tussen de consumptie van groente en fruit en het voorkomen van kanker. De 20% van deelnemers die het meest groente en fruit aten, hadden een 5% kleiner risico van de belangrijke chronische ziekten in vergelijking met de 20% dat het minst groente en fruit consumeerde. Dit was echter geen signficant veband. Consumptie van een portie groene bladgroenten per dag verminderde significant het risico van grote chronische ziekten met 5% en van hart- en vaatziekten met 11%.
Bron: Ortho Institute

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>