Wie had er gedacht dat het zo ernstig is als je te weinig vitamine K binnen krijgt? Volgens onderzoek van Universiteit Maastricht blijkt dat 40% van de Nederlanders een vitamine K tekort heeft en dat éénderde daarvan daadwerkelijk zorgwekkend is.
Als je een tekort hebt aan vitamine K kan dit leiden tot een vertraagde bloedstolling. Daardoor kun je bloedingen krijgen die moeilijk te stoppen zijn. Tevens kunnen de bloedvaten minder elastisch worden en verkalken; hartkleppen kunnen hier ook last van krijgen.
Vitamine K krijg je grotendeels binnen via de voeding. Vitamine K zit voornamelijk in kaas, kwark en groene groentes. Naast 250 gram groenten die je per dag moet binnenkrijgen (volgens de vernieuwde Schijf van vijf) is het belangrijk om 100 microgram aan vitamine K binnen te krijgen. Top als je van boerenkool houdt: hier zit namelijk per 100 gram, 817 microgram vitamine K in.
Hieronder nog een aantal producten waar vitamine K in zit:
- Spinazie 387,0 microgram per 100 gram
- Broccoli 156,0 microgram per 100 gram
- Olijfolie 53,7 microgram per 100 gram
- Chocolade 6,6 microgram per 100 gram
- Salami 2,3 microgram per 100 gram
- Makreel 2,2 microgram per 100 gram
- Volle melk 0,5 microgram per 100 gram
Bij de huisarts kan je makkelijk je vitamine K laten meten via een speciaal apparaat dat ervoor ontwikkeld is.
(TZ)
Hoe Ironisch, Bloedvat verkalking en van de hartkleppenen kans op bloedingen,
door vit K tekort.
Vit K tekort o.a. door bloedverdunners en tegen aderverkalking worden o.a.voorgeschreven bij aderverkalking ?!
gevolg van vit K tekort is ook osteoperose
Vit K2 werkt samen met vit D en Magnesium en Calcium,
goed voor hart en bloedvaten en gewrichten, etc
Vit K2 en Vit D zijn een in vet oplosbare vitaminen !!, maar men mag gen vet meer eten, dus gevolg :tekort aan deze vitaminen en Hart -en vaatziekten
Cholesterolverlagers ( zijn juist slecht voor hart en bloedvaten, gewrichten en spieren ( Hart is OOK een spier) en vele medicatie breken deze vitaminen en mineralen af!
goede vetten zijn: extra viergine kokosolie, olijfolie, vette vis, roomboter, avocado, ongeroosterden noten en zaden.
-Boter versus margarine
- cholesterol leugen”