Rubriek: Groente & fruit

Informatie over groente en fruit

appels om dikke darmkanker te voorkomen?

Een laboratoriumproef liet zien dat procyanidinen in appels de groei van kankercellen uit de dikke darm verminderen. De antioxidatieve procyanidinen worden vooral in de schil van de appel gevonden. Ook appelcider, waarin de appelschil wordt verwerkt, is een goede bron van de procyanidinen.

Lees verder...

Biologisch in de supermarkt

Op 18 augustus starten in het Albert Heijn filiaal aan de Godebaldkwartier in Utrecht de EKO-tellingen; het jaarlijkse onderzoek naar biologische producten in de supermarkt. Zes weken lang tellen vrijwilligers van Milieudefensie in honderden supermarkten door het hele land het aanbod aan biologische producten.

Lees verder...

Een roze bril van lycopeen?!

Het is wat de tomaten rood maakt en de watermeloen roze… Lycopeen is een antioxidant dat in verband wordt gebracht met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten en darm- en prostaatkanker.

Lees verder...

Ook ongesneden koolsoorten zijn gezond

De Wageningen Universiteit onderzoekt of in voorgesneden koolsoorten zoals broccoli en spruitjes meer gezondheidsbevorderende bioactieve stoffen zitten dan in ongesneden groente. Het gaat om de hoeveelheid glucosinolaten die sterk toeneemt als koolsoorten een aantal dagen voor consumptie worden gesneden. Het is echter te vroeg conclusies te trekken uit dit onderzoek. Ook in ongesneden koolsoorten, broccoli

Lees verder...

Aardappels beschermen tegen welvaartsziekten

Aardappels bevatten veel antioxidanten. Dit zijn stoffen, die kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en bepaalde oogafwijkingen. Hoewel de hoeveelheid antioxidanten sterk afhangt van de soort, moet volgens de Amerikaanse onderzoeker Brown de aardappel worden gezien als een voedingsmiddel met een belangrijke beschermende werking tegen verschillende welvaartsziekten. (bron: AGF Promotie Nederland)

Lees verder...

Groenten hebben positief effect op behoud denkvermogen

Het denkvermogen (cognitie) van vrouwen, die meer groenten eten gaat in 20 jaar minder snel achteruit dan van degenen die weinig groenten eten. Dit geldt vooral voor vrouwen die veel bloemkool, broccoli en groene bladgroenten binnenkrijgen. Voor de inname van fruit is dit verband niet gevonden. Dit zijn de conclusies van een groot onderzoek waarin

Lees verder...

Langer leven door Mediterrane voeding

Een traditionele Mediterrane voeding wordt in verband gebracht met een goede gezondheid en een lang leven. Volgens twee vooraanstaande Nederlandse wetenschappers, geldt dit vooral voor de voeding zoals die wordt gegeten op het Griekse eiland Kreta. De grote hoeveelheid brood, granen, peulvruchten, groenten, fruit en olijfolie zou beschermen tegen sterfte door hart- en vaatziekten. (bron:

Lees verder...