Rubriek: tips

Hoge bloeddruk en het belang van kalium

Weet jij waarom kalium belangrijk is? Bij een hoge bloeddruk wordt altijd als eerste aan zout (natrium) gedacht, maar, voldoende kalium is net zo belangrijk! Kalium zorgt namelijk samen met natrium voor een `evenwicht` en reguleert o.a. de bloeddruk. Je zou het kunnen zien als een soort samenwerking van yin en yang. Als je namelijk

Lees verder...

Welke producten zijn genomineerd voor de Jaarprijs Goede Voeding?

Ook zo benieuwd wie de Jaarprijs Goede Voeding gaat winnen? De genomineerden zijn : Groentespaghetti en –rijst van Albert Heijn, notenballetjes van Schouten Europe BV en een boerenkoolburger van de Jumbo. De groenten spaghetti-en rijst zijn bedoeld als alternatief voor rijst of pasta, gemaakt van groente.  De groentespaghetti- en rijst zijn geschikt om te roerbakken,

Lees verder...

Boekweit soms toch vol gluten!

Heb je coeliakie of een glutenallergie, waardoor je geen gluten mag eten? Let dan op met boekweitmeel. Hoewel dit van nature glutenvrij is, waarschuwt de Nederlandse Coeliakie Vereniging dat er in sommige soorten boekweitmeel toch hele hoge waarden van gluten in zitten. Er staat dan op het etiket ‘kan sporen bevatten van gluten’ of ‘bevat

Lees verder...

Waar zit stiekem suiker in?

Wist je dat er in vleeswaren toegevoegde suiker kan zitten? Dit zou je niet zo snel verwachten! Zo zijn er heel veel producten waar vaak suiker aan is toegevoegd zoals soep,  De zogenaamde `verborgen`suikers. In producten zoals frisdrank, koek en snoep is het duidelijk dat er suiker in zit. Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat in

Lees verder...

Fabrikanten misleiden met etiket!

Kijk je van tevoren weleens op producten voordat je het koopt? Of koop je op de automatische piloot? Kijk je naar de voedingswaarde per 100 g of per portie? Fabrikanten vermelden vaak alleen de voedingswaarde van het bereide product, maar rekenen dan ook de toegevoegde producten mee zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, groenten, vlees of water.

Lees verder...

Zout: ongezond of toch ook nodig?

Zout wordt vaak als ongezond bestempeld en moet ook verminderd worden in de producten die we kopen. Tevens worden we vaak gewaarschuwd zelf niet te royaal met het zoutvaatje te strooien. Maar zout hebben we toch ook nodig? Ons lichaam heeft dit mineraal (natrium) toch bij verschillende belangrijke processen ‘brood’nodig? Natuurlijk zijn er gezondheidsindicaties (nieraandoeningen,

Lees verder...

Te veel vitamine B6?

Gebruik jij weleens een vitaminepreparaat? Zo ja, waar let je dan op? Uit onderzoek blijkt namelijk dat er steeds vaker bijwerkingen en klachten worden gemeld bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren-Autoriteit). Daarom wil minister Schippers van VWS een wettelijke maximale dagdosering van 21 mg voor volwassenen laten vastleggen. Een te hoge inname van vitamine

Lees verder...

Eten zonder reuk!

  Heb jij weleens met je neus dicht iets gegeten? Dan merk je dat je veel minder proeft. Ook als je bijvoorbeeld verkouden bent. Uit onderzoek blijkt dat reuk- en smaak stoornissen bij 5-20% van de Nederlandse bevolking voorkomen. Als je minder goed proeft heb je vaak ook minder zin in eten waardoor je misschien

Lees verder...

Hoe herken je een hypo?

Weet jij hoe je een hypo (hypoglykemie oftewel te lage bloedsuiker) herkent? Bij een hypo is de bloedsuikerwaarde lager dan 3,5 mmol/l De symptomen kunnen per persoon verschillen. Hieronder de kenmerken:       •    moeheid •    hoofdpijn •    honger •    bleekheid •    slecht zien •    duizeligheid •    zweten •    beven •    wisselend humeur Wat

Lees verder...

Koolhydraatbeperkt eten, hoe doe je dat?

Ben je van plan om koolhydraatbeperkt te gaan eten? Wil je daarmee afvallen of heb je misschien diabetes mellitus? Waar zitten koolhydraten in? Koolhydraten zijn een verzamelnaam van zetmeel en suikers. Voorbeelden zijn brood, aardappelen, pasta, rijst, fruit, maar ook suiker en snoep, koek en gebak. Het is belangrijk om bij een koolhydraatbeperkt dieet op

Lees verder...