Heb jij weleens met je neus dicht iets gegeten? Dan merk je dat je veel minder proeft. Ook als je bijvoorbeeld verkouden bent. Uit onderzoek blijkt dat reuk- en smaak stoornissen bij 5-20% van de Nederlandse bevolking voorkomen. Als je minder goed proeft heb je vaak ook minder zin in eten waardoor je misschien ongewenst afvalt. Vooral bij ouderen of sommige ziektebeelden zoals kanker of bij bepaalde medicatie zoals bij chemotherapie kan dit problemen geven.
Wat kun je doen om je eten aantrekkelijker te maken? Probeer veel met kleuren en verse producten te werken. Wat kan helpen is om sterke smaken zoals zuur (b.v. zure augurk) of bitter (b.v. witlof) aan te bieden. Voedingsmiddelen met veel suiker of zout is minder gezond om te eten, vooral voor mensen met diabetes of hoge bloeddruk. Daarnaast is het een idee om verschillende consistenties aan te bieden zoals knapperig, hard of juist zacht.
Als je merkt dat je reuk of smaak minder wordt zou je een afspraak kunnen maken met een diëtist. Samen wordt er dan gekeken hoe de voeding aangepast zou kunnen worden, rekening houdend met je persoonlijke voorkeuren.
MB/RS