Hoge bloeddruk en het belang van kalium

Weet jij waarom kalium belangrijk is? Bij een hoge bloeddruk wordt altijd als eerste aan zout (natrium) gedacht, maar, voldoende kalium is net zo belangrijk!

Kalium zorgt namelijk samen met natrium voor een `evenwicht` en reguleert o.a. de bloeddruk. Je zou het kunnen zien als een soort samenwerking van yin en yang. Als je namelijk meer kalium neemt dan wordt er in het lichaam minder natrium vastgehouden door de nieren. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een hogere kaliuminname net zo effectief kan zijn als het minderen van natrium.

Waar zit kalium in?  Belangrijke bronnen van kalium zijn aardappelen, zuivel, vlees(waren), fruit (vooral banaan) en groenten (zoals o.a. tomaat, spinazie en bieten)

Waar zit zout (natrium) in? Natrium zit in bijna alle voedingsmiddelen, maar vooral in kant- en klaarproducten, pizza, rookworst, bouillon, soepen en sauzen uit pakjes. Maar ook bijvoorbeeld in smaakmakers zoals maggi, mosterd en sambal. En ook in kruidenmixen zoals bijvoorbeeld gehakt,-, kip, -,shoarma,- of gyroskruiden.

Wil jij je eetpatroon aanpassen en weten of je misschien teveel natrium of te weinig kalium gebruikt?

MB/RS

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>