Koolhydraatbeperkt eten, hoe doe je dat?

spijkerbroek te krapBen je van plan om koolhydraatbeperkt te gaan eten? Wil je daarmee afvallen of heb je misschien diabetes mellitus?

Waar zitten koolhydraten in? Koolhydraten zijn een verzamelnaam van zetmeel en suikers. Voorbeelden zijn brood, aardappelen, pasta, rijst, fruit, maar ook suiker en snoep, koek en gebak. Het is belangrijk om bij een koolhydraatbeperkt dieet op te letten dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Probeer voldoende eiwitten te halen uit vlees, vis, kip, ei of vegetarische producten. Dit is belangrijk voor de verzadiging. Voor de stoelgang zijn voldoende vezels belangrijk, ook vanwege het verzadigingsgevoel. Deze haal je voornamelijk uit veel groente, maar je kunt ook bijvoorbeeld kiezen voor lijnzaad of andere zaden en pitten. Tevens is het belangrijk om voldoende vetten te eten, zodat je niet te weinig energie (calorieën) binnen krijgt. Zoals o.a. vette vis (b.v. zalm, makreel of haring), noten, zaden en halfvolle of volle melkproducten. Sommige mensen eten helemaal geen brood. Dan kan het zinvol zijn om jodium te gaan slikken. Omdat dit meestal wordt toegevoegd aan broodzout, waarmee het brood gebakken wordt.

Er zijn veel mensen die op eigen initiatief koolhydraatbeperkt gaan eten. Het is belangrijk om te weten hoe je dit goed kunt vervangen omdat er anders een tekort aan voedingstoffen kan ontstaan. Het kan zijn dat je dan te weinig calorieën binnen krijgt en een te streng dieet volgt. Wij horen vaak terug dat men al een koolhydraatbeperkt dieet heeft gevolgd en er erg veel “honger”bij had. Dit is een teken dat je het dan niet goed doet. Hierdoor gaat je lichaam z’n eigen spiereiwitten afbreken en lijkt het in het begin dat je afvalt, maar dat is dan niet in vet, maar in spiermassa!. Wil je op een verantwoorde manier koolhydraatbeperkt gaan eten? Voor een persoonlijk dieetadvies kun je altijd contact met ons opnemen.

MB/RS

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>