Rubriek: onderzoek

De ‘gezonde’ sportkantine

Bijna overal wordt gezonde voeding gepromoot: via de televisie, op school en op straat. Toch blijkt de praktijk soms anders. Steeds meer scholen hebben de keuzes in de kantine al aangepast. Zo zijn er meer gezondere keuzes zoals fruit, broodjes gezond of smoothies en sappen. Helaas blijkt uit onderzoek van de NOS dat lang niet

Lees verder...

Ultra processed foods of toch liever puur natuur?

De voedingsindustrie blijft zich ontwikkelen, op een positieve, maar ook negatieve manier. Zo zijn er in de loop der jaren steeds meer technieken ontwikkelt en ontdekt om eten langer houdbaar en op smaak te houden. Dit kan door middel van verschillende bereidingsprocessen en het toevoegen van (geur- en smaak)stoffen. Hiervoor worden natuurlijke, maar ook minder

Lees verder...

Hoe vaak en waarom eet jij vlees?

Heb jij iedere dag vlees ‘nodig’? Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft (70% ) graag dagelijks vlees eet. De top 3 bestaat uit kipfilet, biefstuk en rundergehakt. Vooral mannen zouden een liefhebber zijn van vlees. Dit hoor ik ook vaak op mijn spreekuur. Sommige mensen denken dat ze voedingsstoffen tekort komen als ze

Lees verder...

Door glutenvrij dieet diabetes krijgen?

Glutenvrij eten is soms noodzakelijk (bijv. bij coeliakie), maar er zijn ook mensen die glutenvrij eten terwijl het niet nodig is. Sommigen doen dit om af te kunnen vallen in gewicht of omdat ze denken dat het gezond is en zich beter lijken te voelen. Echter een grootschalig en langjarig onderzoek, uitgevoerd aan de Harvard

Lees verder...

Fabrikanten misleiden met etiket!

Kijk je van tevoren weleens op producten voordat je het koopt? Of koop je op de automatische piloot? Kijk je naar de voedingswaarde per 100 g of per portie? Fabrikanten vermelden vaak alleen de voedingswaarde van het bereide product, maar rekenen dan ook de toegevoegde producten mee zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, groenten, vlees of water.

Lees verder...

Te veel vitamine B6?

Gebruik jij weleens een vitaminepreparaat? Zo ja, waar let je dan op? Uit onderzoek blijkt namelijk dat er steeds vaker bijwerkingen en klachten worden gemeld bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren-Autoriteit). Daarom wil minister Schippers van VWS een wettelijke maximale dagdosering van 21 mg voor volwassenen laten vastleggen. Een te hoge inname van vitamine

Lees verder...

Richtlijnen voor een goede slaap

Een goede nachtrust. We hebben het allemaal nodig, maar krijgen het vaak niet voldoende. Gelukkig zijn ze er nu achter waar een perfecte nacht aan moet voldoen. Het Amerikaanse slaapinstituut de National Sleep Foundation heeft richtlijnen opgesteld voor een goede nachtrust. Deze richtlijnen zijn opgesteld aan de hand van 277 verschillende slaapstudies. Dit zijn de

Lees verder...

Duurzaam eten dankzij het RIVM?

In een eerder geposte blog is het al te sprake gekomen: hoe duurzaam eet u? Duurzame voeding is een hot-topic in 2017 en steeds meer mensen zijn er mee bezig. Nu gelukkig ook de overheid. Elk land wil een zo gezond, duurzaam en veilig mogelijke samenleving. Zo ook onze overheid. Hier is een integrale aanpak

Lees verder...

Welke groente- en fruitsoorten zijn populair?

Weet jij welke groente- en fruitsoort het meest wordt verkocht? De verkoop van groente en fruit bij supermarkten zit in de lift, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). De verkoop steeg met maar liefst 8%. De populairste groenten zijn tomaat, ui, komkommer en paprika. Op de vijfde plek staat bloemkool. Vooral

Lees verder...

Bij diabetes type 1 meer kans op glutenallergie!

Mensen met diabetes type 1 hebben een grotere kans op coeliakie oftewel glutenallergie. Het zijn beide auto-immuunziekten. Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Je lichaam gaat dan antistoffen tegen je eigen weefsels vormen.  In Nederland zijn er zo`n 6.000 mensen met diabetes type 1 en coeliakie. Bij kinderen met

Lees verder...