Boekweit soms toch vol gluten!

Heb je coeliakie of een glutenallergie, waardoor je geen gluten mag eten? Let dan op met boekweitmeel. Hoewel dit van nature glutenvrij is, waarschuwt de Nederlandse Coeliakie Vereniging dat er in sommige soorten boekweitmeel toch hele hoge waarden van gluten in zitten. Er staat dan op het etiket ‘kan sporen bevatten van gluten’ of ‘bevat sporen van gluten’. Dit is niet duidelijk. Het advies is dan ook om alleen boekweitmeel te kopen met het officiële glutenvrije logo.

Coeliakie betekent dat je niet tegen gluten kan. Daarom wordt coeliakie ook vaak glutenintolerantie genoemd. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in de meeste haver.
Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen.

Op den duur kan de darmwand ernstig beschadigd raken, waardoor er problemen kunnen ontstaan met de opname van voedingsstoffen. Dit kan klachten veroorzaken als ongewenst gewichtsverlies, bloedarmoede, vermoeidheid, depressiviteit en/of veel huilen, te geringe lengte groei, te late pubertijd, onvruchtbaarheid, humeurigheid, algeheel gevoel van ziek zijn, botontkalking. Daarom is het belangrijk om gluten (ook kruimels) echt zoveel mogelijk te mijden.

Heb je last van gluten en wil je een persoonlijk dieetadvies? Dan kun je contact met ons opnemen. Wij kunnen je helpen met praktische adviezen, zoals b.v. bij het boodschappen doen, etiketten lezen of met uit eten gaan. Daarnaast is het belangrijk om de voeding volwaardig te houden. Dat houdt in dat er o.a. gekeken wordt of je wel voldoende calorieën, vezels, vitamines en mineralen binnen krijgt.

MB/RS

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>