Zout: ongezond of toch ook nodig?

ZoutZout wordt vaak als ongezond bestempeld en moet ook verminderd worden in de producten die we kopen. Tevens worden we vaak gewaarschuwd zelf niet te royaal met het zoutvaatje te strooien. Maar zout hebben we toch ook nodig? Ons lichaam heeft dit mineraal (natrium) toch bij verschillende belangrijke processen ‘brood’nodig?

Natuurlijk zijn er gezondheidsindicaties (nieraandoeningen, hypertensie/hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten) waarbij het verstandig is om niet te hoog in je zoutgebruik te zitten (richtlijn van 6 gram zout oftewel 2400 mg natrium aanhouden en soms nog minder), maar in alle andere gevallen zou je met voldoende drinken en bewegen (zweten) een normale zoutinname prima kunnen reguleren.

Waar zit zout in? Voornamelijk in brood, kaas, vleeswaren, gerookte zalm, chips, noten en prefab producten (zakjes, pakjes, jus, kant-en-klaar maaltijden, pizza’s). Maar ook in smaakmakers, zoals maggi, aromat, sambal, ketjap,  sojasaus, bouillonblokjes.

Wil je proberen om met minder zout toch smakelijke gerechten te maken en heb je daar tips bij nodig, maak dan een afspraak met één van ons.

Ook leuk om deze zouttest te doen!

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>