Rubriek: Vitamines & mineralen

De laatste informatie over Vitamines, mineralen en supplementen

Eet jij voldoende jodium?

We zijn minder jodium gaan eten tussen 2006 en 2015, zo blijkt uit recent onderzoek van het RIVM. Mannen kregen 37% minder jodium binnen en vrouwen 33%.  Via gejodeerd zout kreeg 61% van de mannen en vrouwen jodium binnen. Waarom hebben we jodium nodig? Jodium is een mineraal dat belangrijk is in verband met de

Lees verder...

Herfstfruit op verschillende manieren te eten!

Nu de herfst begonnen lijkt te zijn en het echt weer wat kouder wordt,  is het belangrijk om gezond te blijven eten zodat je weerstand zo optimaal mogelijk is. Voldoende bewegen en genoeg uren slaap horen daar ook natuurlijk bij. Qua voeding bevat fruit veel goede vitamines, zoals vitamine C, mineralen en vezels. Echte soorten

Lees verder...

Pas op voor Green Happiness!

‘Je ziet door de bomen het bos niet meer’. Een feit waar veel diëtisten en voedingsdeskundigen het over hebben. Tegenwoordig worden we bekogeld met zoveel verschillende diëten en hypes, dat we inderdaad door de bomen het bos niet meer zien. Van het Killerbodydieet van Fajah Lourens tot de superfood recepten van Rens Kroes. Maar welk

Lees verder...

Nu in het assortiment: Kiwibessen

De supermarkten liggen er vol mee: allerlei soorten groenten en fruit. Van exotische vruchten als de kaki tot de vergeten pastinaak.  Nu zien we ook steeds vaker kruisingen of mini varianten van bestaande soorten groenten en fruit. Denk aan de braamboos (kruising tussen de braam en de framboos), de pineberry (kruising van twee soorten aardbeien,

Lees verder...

Waarom is vast fruit beter dan (vers)vruchtensap?

Fruit bevat belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Daarom is het advies om dagelijks twee porties fruit te eten. De vezels helpen bij een goede stoelgang en geven een verzadigd gevoel. Als je het fruit gaat verwerken tot een sap of smoothie dan gaan vaak veel vezels verloren en is de verzadigingswaarde veel lager. Ook zullen

Lees verder...

Vitamine K tekort erg gevaarlijk!

Vitamine K of fylochinon is nodig voor een goede bloedstolling. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat deze vitamine een rol speelt bij de aanmaak van botten. Door tekort aan vitamine K loopt 40 procent van de Nederlanders een onnodig risico op hart- en vaatproblemen. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek door de Universiteit Maastricht. Dit kun je

Lees verder...

Actie Nierstichting

De Nederlandse Nierstichting is diverse acties begonnen op hun website. Je kunt je aanmelden voor verschillende doelen om in actie te komen en zo geld in te zamelen voor dat doel. Nierpatiënten moeten zich dikwijls aan een dieet houden, die rekening houdt met verschillende waarden in het bloed. U kunt hierbij denken aan eiwit, natrium,

Lees verder...

Waarom moet je scheetjes laten van peulvruchten?

Peulvruchten of bonen zijn er in verschillende vormen. Bijvoorbeeld bruine bonen, erwten en linzen. Peulvruchten bevatten veel goede eigenschappen; ze bevatten eiwitten, vitamine B, zink  en vezelrijke koolhydraten. Je kunt ze ook als vleesvervanger eten. Maar peulvruchten bevatten koolhydraten die niet helemaal goed verteerd kunnen worden door onze dunne darm. Ondanks dat proberen onze darmbacteriën

Lees verder...

Migraine? Denk eens aan Magnesium

Laatst had ik een cliënt op mijn spreekuur die regelmatig last heeft van migraine. Zij gebruikt daarvoor magnesium en dan wel de magnesiumcitraat variant. Niet te verwarren met magnesiumoxide, dit wordt vaak gebruikt tegen obstipatie. Het magnesiumcitraat helpt haar heel erg goed, dus dit wilde ik graag met jullie delen. Voor zover ik weet, is

Lees verder...