Eet jij voldoende jodium?

BroodWe zijn minder jodium gaan eten tussen 2006 en 2015, zo blijkt uit recent onderzoek van het RIVM. Mannen kregen 37% minder jodium binnen en vrouwen 33%.  Via gejodeerd zout kreeg 61% van de mannen en vrouwen jodium binnen.

Waarom hebben we jodium nodig? Jodium is een mineraal dat belangrijk is in verband met de aanmaak van schildklierhormonen. De schildklier heeft een belangrijke rol bij de stofwisseling, oftewel de verbranding. Daarom is het belangrijk om hiervan voldoende binnen te krijgen, met name als je wilt afvallen. Daarnaast speelt het een rol bij het zenuwstelsel. Jodium is vaak toegevoegd aan keukenzout, broodzout of bakkerszout. Daarnaast bevatten vooral zeewier en zeewolf veel jodium. Ook melkproducten leveren een bijdrage aan de jodiuminname. Je kunt ook kiezen om zelf LoSalt te gaan gebruiken, deze is het hoogst in jodiumgehalte.

Vooral voor mensen die koolhydraatarm willen eten en weinig of geen brood eten, moeten opletten dat ze niet te weinig jodium binnen krijgen. Twijfel je misschien of je genoeg jodium binnen krijgt? Een diëtist kan je daarbij helpen.

MB/TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>