Rubriek: Vitamines & mineralen

De laatste informatie over Vitamines, mineralen en supplementen

Heeft leefstijl invloed op reumatoïde artritis?

Reumatologen zien wel verband tussen leefstijl en het ontstaan of verergeren van de aandoening Reumatoïde Artritis (RA). Ook als je naar vroeger kijkt (archeologie) trof je deze aandoening niet in de botten aan van de mensen toentertijd. Meestal hebben ze het over een gen die je moet hebben om RA te krijgen, maar de rol

Lees verder...

Lekker koken zonder zout!

Te veel zout eten is voor niemand goed, vooral mensen die last hebben van hun nieren of bloeddruk moeten extra opletten. Maar hoe kun je nu lekker blijven eten met minder of zonder zout? Er zijn heel veel lekkere smaakmakers zoals peper, ui, knoflook, paprika, peterselie, radijs, bieslook, prei, gember etc. Kruiden zijn vers en

Lees verder...

Koolhydraatarm en eiwitrijk eten om af te vallen

Al een tijdje is het populair om minder koolhydraten en meer eiwitten te eten. Dit om af te kunnen vallen of je bloedglucosewaarden lager te krijgen zodat je minder of geen medicatie voor diabetes hoef te nemen. Koolhydraten minderen is nogal een klus, aangezien ze bijna overal in zitten. Nu kun je wel een onderscheid

Lees verder...

Voedingstips tijdens je examens!

Tijdens de examenperiode is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Gezonde voeding, met voldoende vitamines, helpt je lichaam en geest in optimale conditie te houden. Probeer voldoende te slapen, maar ook lekker te bewegen. Neem af en toe even pauze! Je kunt je hoofd dan even `leegmaken` en blijf je fris en neem

Lees verder...

Maaltijdsalade? Maak het lekker zelf!

Met dit warme en mooie weer krijg ik altijd meer zin in koude avondmaaltijden, zoals een lekkere maaltijdsalade. Die kun je heel eenvoudig zelf maken. Je kunt bijv. volkorenpasta of couscous, quinoa of aardappelen die je over hebt prima verwerken in een salade. Je voegt vis (bijv. tonijn of zalm), ei, noten of bijv. gerookte

Lees verder...

Vitamine K tekort ernstige gevolgen? Waar zit het in de voeding?

Wie had er gedacht dat het zo ernstig is als je te weinig vitamine K binnen krijgt?  Volgens onderzoek van Universiteit Maastricht blijkt dat 40% van de Nederlanders een vitamine K tekort heeft en dat éénderde daarvan daadwerkelijk zorgwekkend is. Als je een tekort hebt aan vitamine K kan dit leiden tot een vertraagde bloedstolling. Daardoor

Lees verder...

Fristi met luizenbloed

Tegenwoordig wordt er in heel veel voedingsmiddelen gebruik gemaakt van “natuurlijke” kleurstoffen, maar wist u ook dat als natuurlijke rode kleurstof vaak luizenbloed wordt gebruikt? Op etiketten staat dan natuurlijk niet luizenbloed, maar karmijnzuur of cochenille of E120. In Fristi zitten meer luizen dan fruit, aangezien er maar slechts 0,01 procent aardbeien in het drankje

Lees verder...

In vernieuwde schijf van vijf minder brood; hoe krijg je voldoende jodium binnen?

Al een tijdje is het populair om minder brood te gaan eten, zodat je afvalt of minder opgeblazen buik hebt. In de vernieuwde schijf van vijf  (onze wekelijkse rubriek) zie je ook terug dat er iets minder brood geadviseerd wordt voor volwassenen. Maar in brood zitten veel belangrijke nutriënten die je wel goed moet vervangen.

Lees verder...

Uitslag kennisquiz over de Nieuwe Schijf van Vijf

Toen de nieuwe schijf van vijf net uit was, hebben wij een kennisquiz gemaakt. Wij zouden u nog de goede antwoorden geven. De vragen waren als volgt: Noten zijn er bij gekomen; Is goed, voorheen hadden deze nog geen plek in de schijf. Mannen (19-50 jaar) mogen 8 boterhammen per dag; Is goed, het advies

Lees verder...

Noten goed dagelijks volgens vernieuwde Schijf van vijf

In de vernieuwd Schijf van vijf is dagelijks 15 gram noten opgenomen. Velen zullen denken: zijn noten niet veel te calorierijk of  15 gram is ook niet veel? Iedereen weet wel dat noten gezond zijn. Maar misschien niet alle soorten en als ze gezouten zijn ze weer iets minder gezond. Wat zit er in noten?

Lees verder...