Rubriek: creativiteit

Foodwatch maakt genomineerden bekend

  De prijs voor het meest misleidende voedingsproduct heet Het Gouden Windei. Deze wordt georganiseerd door Foodwatch, de voedselwaakhond. De genomineerde producten zijn Plus Pindakaas Light, AH mini roomboter amandelstaaf, Appelsientje halfzoet, Cranberries, Liga Melk-aardbei, Aldi pasta met truffel en Amandeldrink biologisch. Foodwatch legt op hun website uit waarom deze producten genomineerd zijn. Vaak worden

Lees verder...

Lekker in je vel challenge!

      Gisteravond nog Sinterklaas gevierd? Je bent waarschijnlijk nog niet bezig met goede voornemens.  Dat is te begrijpen met alle kerstdiners, appelflappen en oliebollen die nog gaan komen. Daarom is het goed om te weten dat je vanaf 8 januari gratis mee kan doen aan de Lekker-in-je-vel-challenge! Het basisprincipe is geen nieuw dieet,

Lees verder...

Peulvruchten:kidneybonen

Kidneybonen heten letterlijk vertaald (r0de) nierbonen, maar de naam kidneybonen is in Nederland het meest gebruikt. Kidneybonen danken hun naam aan de vorm (ze zijn niervormig) en hebben een rode-bruine kleur. Er zijn ook witte, bruine en zwarte soorten, maar die zie je in Nederland niet vaak. Kidneybonen hebben een lichtzoete smaak en kun je

Lees verder...

Broek met anti-aanbaklaag

Van de week hoorde ik een bericht op de radio, wat in principe weinig met voeding te maken had, maar ik vond het toch te leuk om het jullie te onthouden. Het gaat namelijk over een anti-aanbaklaag. Medewerkers van de Wegenwacht van de ANWB krijgen nieuwe werkkleding. De medewerkers dragen nu nog blauwe werkkleding dat uit

Lees verder...

Theaterprogramma over gezonde voeding bij kinderen

Op de website van het Voedingscentrum kwam ik een leuk (interactief) theaterprogramma tegen over en voor ouders en het opvoeden van kinderen met betrekking tot eten. ‘Voor je het weet zijn ze groOt’ is een bijeenkomst voor ouders met kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Tijdens de bijeenkomst spelen 2 getrainde acteurs herkenbare

Lees verder...

Peulvruchten: Linzen uitgelicht

Het hele jaar door kun je genieten van linzen: lekker in soepen en stoofpotten, maar ook in salades. Linzen zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Linzen zijn meestal verkrijgbaar in gedroogde vorm, maar ook uit blik. Er bestaan rode, gele, bruine, groene en zwarte linzen. Oorspronkelijk komen linzen uit Azië en Zuid-Europa. In de

Lees verder...

Wat is Canihua?

Eerlijk gezegd had ik er nog niet eerder van gehoord en vroeg me ook af hoe ik canihua moest spreken. Je spreekt het uit als kaniwa en wordt ook wel babyquinoa genoemd, oftewel het is familie van de quinoa. Kan het nog kleiner dan? Ja dus. De zaadjes zijn dus kleiner, iets steviger en donkerder

Lees verder...

Kikkererwten, multifunctioneel!

Nu het advies is om meer peulvruchten te eten,leek het me leuk om steeds een peulvrucht in het daglicht te zetten, Vandaag de kikkererwt.  De kikkererwt is een veelzijdige peulvrucht. Je kunt hem eten als koolhydraatbron, groente én vleesvervanger of je kunt er een gezonde snack van maken.  Waarom zijn kikkererwten of kekererwten zo goed

Lees verder...

Wat is Fonio voor graan?

Fonio is een graan uit Afrika, net zoals gierst. Het smaakt en beetje nootachtig en wordt ook wel een kruising tussen quinoa en couscous genoemd. Fonio is glutenvrij, een bron van vezels en bevat calcium, zink en ijzer. Fonio kun je net zo gebruiken als couscous. Het is ook snel en makkelijk te bereiden. Je

Lees verder...

Waarom vaker peulvruchten?

Het is jammer dat de peulvrucht vaak onderbelicht blijft. Misschien dat het nu beter gaat als ze in het voorjaar ook in de schijf van vijf extra worden belicht. Het is een prima alternatief voor wie minder vlees of een andere koolhydraatbron wil eten: ze zitten vol met goede voedingsstoffen en zijn gemakkelijk te gebruiken

Lees verder...