Rubriek: Coeliakie

Wat is boekweit?

De vruchtjes van de plant boekweit lijken op graankorrels en worden ook op die manier verwerkt in voedingsmiddelen. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruitziet als dat van een beukennootje. Het dopje wordt er voor gebruik afgehaald. Omdat het op graan lijkt, kun je het gebruiken als vervanging van rijst,

Lees verder...

Wat is amaranth?

Amaranth is een plant met lange rode pluimen en komt uit Zuid- Amerika. Van sommige soorten amaranth zijn de zaden eetbaar. Ze lijken op graankorrels en op quinoa.  

Lees verder...

Speciale blog over glutenvrij

Op internet wordt een hoop onzin verteld over gluten. Maar nu is er een nuttige blog, van Marijke Bergenpas. Ze heeft een blog en het heet: I am a Foodie. Daarnaast krijgt ze ondersteuning van Gaby Herweijer (diëtist) die zelf coeliakie heeft.        

Lees verder...

Vroeg bijvoeden voorkomt allergie

Het wordt nu aanbevolen om kinderen vanaf vier maanden kleine hoeveelheden bijvoeding te geven. Eerst met groente en fruit, later ook met andere producten als ei, vis en pinda. Dit staat in een nieuwe voedselrichtlijn voor het voorkomen van allergie bij jonge kinderen, ontwikkeld door VUmc in opdracht van het Ministerie van VWS en ZonMw.

Lees verder...

Glutenvrij dieet en jodium

Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Van nature komt jodium voor in zeevis en een beetje in eieren. Toegevoegd jodium zit in keukenzout met jodium, dieetzout, bakkerszout, sommige ontbijtgranen en vleeswaren. Een jodiumtekort komt alleen

Lees verder...

Coeliakie en diabetes type 1

Soms hebben mensen met diabetes type 1 ook coeliakie, oftewel overgevoeligheid voor gluten. Onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft nu verklaard waarom dat zo is.        

Lees verder...

Vergoeding glutenvrij dieet?

Het glutenvrije dieet is niet goedkoop. Een klein glutenvrij brood kost al snel € 4,00, een pak koekjes € 3,00 en een pak glutenvrije pasta € 4,00. Mensen met coeliakie maken bovendien soms nog reiskosten om deze producten te kunnen kopen. Of ze betalen verzendkosten voor levering aan huis. In sommige gevallen is het mogelijk

Lees verder...

‘Glutenpil’ in 2014 op de markt in VS

De Nederlandse multinational DSM is voornemens in de loop van 2014 in de Verenigde Staten de langverwachte ‘glutenpil’ als voedingssupplement op de markt te brengen onder de handelsnaam Tolerase G. De werkzame stof in de pil is het enzym AN-PEP (Aspergillus niger propyl entopeptidase), dat in staat is de schadelijke bestanddelen van gluten (gliadine en

Lees verder...