Wat is boekweit?

De vruchtjes van de plant boekweit lijken op graankorrels en worden ook op die manier verwerkt in voedingsmiddelen. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruitziet als dat van een beukennootje. Het dopje wordt er voor gebruik afgehaald. Omdat het op graan lijkt, kun je het gebruiken als vervanging van rijst, pats of aardappelen. Hoewel boekweit vaak het zwarte graan wordt genoemd, is het eigenlijk geen graangewas, maar het zaad van een plant uit de rabarberfamilie. Boekweit wordt in Nederland verbouwd. Van oorsprong komt het uit China.

In brood, pannenkoeken, grutten, koek en ontbijtgranen kan boekweit zitten. Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Sliced Bread

Boekweit bevat geen gluten en is een van de beste bronnen van plantaardige eiwitten. Rijk aan vitamine B, magnesium, koper, kalium, fosfor, flavonoïden en antioxidanten. Boekweit wordt soms aangeraden om pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Ook verbetert het de stofwisseling van collageen, het eiwit dat de huid stevigheid geeft. Boekweit bevat alle acht essentiële aminozuren. Maar omdat het geen gluten bevat, is boekweit wel een perfecte graanvervanger.

Bron: o.a. Voedingscentrum

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>