Rubriek: Coeliakie

McDonalds nu ook glutenvrije broodjes

Steeds meer voedingsbedrijven stappen in glutenvrij. Ook McDonald’s Nederland begeeft zich nu in deze markt. Het introduceert een broodje zonder gluten. “Glutencontaminatie in de rest van de ingrediënten kunnen we niet uitsluiten.”

Lees verder...

Haver veilig voor mensen met coeliakie

De laatste tien jaar is de consumptie van haver door mensen met coeliakie in Noordwest Europa sterk toegenomen, onder andere omdat haver veel vezels bevatten. Maar de laatste tijd ontstond er discussie rond de veiligheid van bepaalde haverrassen. Bepaalde peptiden, die ook aanwezig zijn in tarwe, gerst en rogge en waarvan bekend is dat ze

Lees verder...

Diëtist opent haar deuren!

Diëtistenpraktijk Renate de Schaap opent op 19, 20 en 23 september vrijblijvend haar deuren voor al uw vragen. Raakt u ook in verwarring door alle tegenstrijdige berichten over voeding in de krant? Wordt u ook zo moe van alle dieet-hypes? Ziet u door de bomen het bos niet meer door al die informatie op de

Lees verder...

Veel vraag naar allergeenvrije tussendoortjes

Voor mensen met een voedselallergie of intolerantie vormt de verkrijgbaarheid van allergeenvrije producten een probleem. Er is vooral behoefte aan zoete, allergeenvrije tussendoortjes en snacks. Vooral mensen met een glutenallergie zijn vaak last van ongewenst gewichtsverlies. Dit blijkt uit onderzoek van ZonderMeer magazine, een culinaire glossy voor mensen met een voedselallergie.  

Lees verder...

Genieten van een glutenvrij dagje uit?

Veel mensen met glutenovergevoeligheid zijn het erover eens dat eten in horecagelegenheden een uitdaging als je strikt glutenvrij eet. Zo kan een plank waar eerst brood op gelegen heeft en daarna gebruikt is voor jouw groente al voor flink wat buikpijn zorgen. Ook patat uit dezelfde frituurpan als de kroketten en frikadellen is geen aanrader.

Lees verder...

Haver kan nu echt glutenvrij zijn

Onderzoekers van Wageningen UR hebben een gegarandeerd glutenvrij haverproductiesysteem opgezet samen met andere onderzoeksorganisaties, de overheid en het bedrijfsleven. De eerste commerciële producten zijn al op de markt: glutenvrije ontbijtproducten en glutenvrij haverbrood.

Lees verder...

Restaurant van Jamie Oliver moest £8000,- betalen

Eén van Jamie Olivers restaurants kreeg onlangs van de rechter een boete opgelegd van £ 8000,- omdat aan een klant, die tot drie keer toe om glutenvrije pasta had gevraagd, gewone tarwepasta geserveerd werd, waar ze erg ziek van werd. Dat berichtte The Telegraph op 16 mei jongstleden. Het restaurant, Jamie’s Italian in de Zuid-Engelste

Lees verder...

Is tarwe eten gevaarlijk of verstandig?

Cardioloog William Davis en schreef het boek Broodbuik waarin hij pleit voor het terugdringen van tarwe in onze voeding.‘Tarwe levert de grootste bijdrage aan de wereldwijde obesitasepidemie. De opheffing hiervan is de oplossing voor drastisch gewichtsverlies en optimale gezondheid.’  De zoveelste hype of komt Davis met juiste informatie?  

Lees verder...

Let op met speltbrood, deze is niet glutenvrij!

Bij diverse bakkerszaken wordt sinds een aantal dagen speltbrood verkocht met de claim glutenvrij. De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) krijgt meldingen binnen van verontruste leden die ziek waren geworden na het eten van het brood. De NCV heeft inmiddels bij de nVWA en het Nederlands Bakkerij Centrum melding gedaan met het verzoek om hier op

Lees verder...