Wat is amaranth?

Amaranth is een plant met lange rode pluimen en komt uit Zuid- Amerika. Van sommige soorten amaranth zijn de zaden eetbaar. Ze lijken op graankorrels en op quinoa.

 Amaranth Patch

De zaden lijken op graankorrels. Ze worden ook als graan in de keuken gebruikt. Gepofte of geroosterde amaranth kan bij de warme maaltijd als vervanger dienen van rijst. Van het meel kan brood gemaakt worden. Amarant blijft langer houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart.

Gezondheidseffecten
Amaranth is rijk aan vitamine B, vitamine E en mineralen zoals magnesium, fosfor, kalium en zink. Amaranth bevat vele goede voedingsstoffen o.a. ijzer, calcium, magnesium, vitamine B en E, fosfor en zink. Amaranth is ook rijk aan eiwitten. Vergeleken met tarwe bevat amaranth vijf keer zoveel ijzer en vergeleken met melk bevat het twee keer zoveel calcium. Amaranth is glutenvrij.
Mensen met de aandoening coeliakie zijn overgevoelig voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen. Omdat amaranth geen graan is bevat het geen gluten. Brood gemaakt van amarant is dan ook geschikt voor coeliakiepatiënten.

Je kunt amarant kopen in reform- of natuurvoedingswinkels.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>