Rubriek: onderzoek

Geraffineerde suikers slecht voor je hart

Uit literatuuronderzoek blijkt dat toegevoegde suiker meer kans geeft op hartziekten dan verzadigd vet. In het verleden (jaren 50) werd alleen gekeken naar het verzadigde vet, deze verhoogde het cholesterol. Maar waar niet naar gekeken werd is dat verzadigd vet vaak gecombineerd wordt met suiker. (Denk b.v. aan koek en gebak). Niet alle verzadigde vetten

Lees verder...

Calcium helpt tegen zwangerschapsvergiftiging

Als verloskundigen en gynaecologen aan alle zwangere vrouwen zouden adviseren om calciumsupplementen te gebruiken tijdens de zwangerschap, kan dit leiden tot een vermindering van het aantal gevallen van pre-eclampsie (oftewel zwangerschapsvergiftiging) met meer dan een kwart.  Pre-eclampsie is een zwangerschapscomplicatie die voor moeder en kind levensbedreigend kan zijn en vaak gepaard gaat met groeivertraging en

Lees verder...

Serveer kleine porties op een grote tafel

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is gevonden gevonden tussen de grootte van een eettafel en hoeveel we dan eten. De grootte blijkt een significante invloed te hebben op de waarneming. Maar liefst 219 studenten werd gevraagd om pizza te komen eten. Ze mochten zoveel eten als ze zelf wilden. De onderzoekers boden een

Lees verder...

Hoe voorkom je stijve aderen?

      Als je ouder wordt, wordt alles wat stijver. Dit geldt ook voor de bloedvaten en dan met name voor de slagaders. Niet alleen ouder worden zorgt dat de slagaders verstijven, teveel lichaamsvet is ook slecht voor de vaten omdat dit een lichte ontsteking geeft in het bloed. Dan wordt er namelijk te

Lees verder...

Bijwerkingen van maagverkleining

        Bij obesitas kan een maagverkleining een effectieve manier van afvallen zijn, maar is ook een ingrijpende manier. Net als elke chirurgische ingreep is er kans op bijwerkingen. Dit blijkt uit een Deens onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA Surgery. Er is een enquete ingevuld door 1400 personen die de Roux-en Y

Lees verder...

Naast visolie ook insectenolie?

Diverse insecten worden nu al gebruikt als eiwitbron. Zowel voor mensen en in diervoeding. De insecten (o.a. meelwormen, keverlarven, krekels, kakkerlakken, sprinkhanen en soldatenvliegen) bevatten niet alleen eiwit, maar ook olie. Deze insectenolie bevat waardevolle omega-3 vetzuren en wordt op dit moment weggegooid. Nu wordt er onderzoek gedaan door Wageningen UR naar de verschillende fracties

Lees verder...

Smaken verschillen tussen jong en oud

        Uit onderzoek blijkt dat ouderen een andere smaakbeleving kunnen hebben dan jongeren. Het onderzoeksteam van Wageningen UR liet 65-plussers en mensen van rond de 30 drie soorten ontbijtkoek (normaal, volkoren en gember) en chocolade (melk, puur, mint) proeven. Bij elk product gaven de deelnemers aan hoe lekker ze het vonden en

Lees verder...

Vlees meest populair in restaurant

        De verantwoorde, `eerlijke`en gezonde keuken vol streek- en seizoensgebonden gerechten wordt steeds populairder. De trend is duurzaamheid, (smaak)beleving en aandacht voor sfeer. Volgens horecaondernemers zijn vers, waar voor je geld, gezond, verantwoord, en streek- en seizoensgebonden producten de meest bepalende factoren voor de klant. Dit blijkt uit onderzoek van de Horecava.

Lees verder...

Dry January helpt echt!

      Een maand niet drinken wordt steeds populairder, maar tot nu toe was nog niet onderzocht hoe effectief zo’n voornemen is. Als mensen dat in de maand januari doen, noemen ze dat ook wel `Dry January`. Ook was nog altijd niet duidelijk waardoor mensen er wel of juist niet in slagen het niet-drinken

Lees verder...

Door smoothies meer trek?

Kan gezonde voeding je ook hongerig maken? Ja, dat zou kunnen. In groene smoothies zitten wel veel groenten, maar volgens Amerikaans onderzoek vult/verzadigt een drinkmaaltijd niet echt. Dat komt omdat je er niet op kauwt en je lichaam de drank niet registreert als eten. Ook gaat drinken sneller, terwijl je er veel langer over zou

Lees verder...