Haver kan nu echt glutenvrij zijn

Onderzoekers van Wageningen UR hebben een gegarandeerd glutenvrij haverproductiesysteem opgezet samen met andere onderzoeksorganisaties, de overheid en het bedrijfsleven. De eerste commerciële producten zijn al op de markt: glutenvrije ontbijtproducten en glutenvrij haverbrood.

Gedurende de laatste 10 jaar is de consumptie van haver door mensen met coeliakie sterk toegenomen, vooral omdat haver zorgt voor vezels in het glutenvrije dieet. Een reëel probleem van veel haverproducten is dat ze tijdens de productie worden besmet met tarwe. In het nieuwe productiesysteem is hiervan geen sprake meer.

Recent stond ook de veiligheid van bepaalde haverrassen voor patiënten met coeliakie ter discussie. Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt echter dat in haver geen enkele van de 29 peptiden zit, die in tarwe, gerst of rogge aanwezig zijn en waar mensen met coeliakie op kunnen reageren.

Bron: Wageningen UR

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>