Rubriek: Vlees, vis & vleesvervangers

Informatie over vlees, vis en vleesvervangende producten

Rood en bewerkt vlees

      De afgelopen dagen hoorde ik van veel cliënten over rood en bewerkt vlees in het nieuws. Rood en bewerkt vlees zouden kankerverwekkend zijn. Ik denk dat het goed is om mensen te informeren, maar het wordt nu wel een beetje uit zijn verband getrokken. Teveel alcohol en roken zijn ook kankerverwekkend. Daarom

Lees verder...

Vis niet altijd vers op de markt

De consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de versheid van vis op de markt. Hieruit bleek dat de helft van de vis bedorven of niet helemaal vers was. De consumentenbond onderzocht 18 viskramen op markten in Amsterdam, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht. Bij 6 viskramen was de vis echt bedorven en bij 3 van de

Lees verder...

Steeds vaker online boodschappen doen

Het aantal mensen dat via internet boodschappen besteld is aan het groeien. Als reden wordt vaak genoemd dat het tijd scheelt, geen zware boodschappen getild hoeven worden en dat ook buiten de openingstijden boodschappen gehaald kunnen worden. Nog een voordeel: mensen die snel in de verleiding komen om ongezonde dingen in huis te halen, worden

Lees verder...

Walnoten het gezondst!

Vooral nu in de herfst heb je meer noten. Heb je een walnotenboom bij jou in de buurt? Of hazelnootbomen? Noten leveren belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine E en B-vitamines. In noten zit wel veel vet, echter vooral onverzadigd vet. Hoeveel verzadigd vet ze leveren verschilt per soort. Hazelnoten, walnoten of amandelen (de noten met

Lees verder...

De voordelen van peulvruchten

Peulvruchten zijn een prima alternatief voor wie minder vlees wil eten: ze zitten vol met goede voedingsstoffen en zijn gemakkelijk te gebruiken in allerlei gerechten. En bovendien zijn ze ook veel goedkoper dan vlees en wordt het milieu minder belast.         Wat is het? Een peulvrucht is een verzamelnaam van verschillende zaden,

Lees verder...

Let op met sushi!

Het personeel van all-you-can-eat-sushirestaurants houdt zich helaas niet altijd aan de hygiënevoorschriften. Ze wassen hun handen niet goed en gebruiken snijplanken die niet schoon zijn. Daardoor zitten sushi vol bacteriën. Aldus de Consumentenbond. De Consumentenbond deed onderzoek bij 20 all-you-can-eat-sushirestaurants. Daaruit bleek dat de kwaliteit van het voedsel heel slecht was. Slechts twee restaurants haalden

Lees verder...

Eiwitshake echt nodig bij sporten?

Er zijn veel mensen die denken dat ze na het het sporten veel eiwitten moeten eten. Meestal is dat in de vorm van een eiwitshake of eiwitrijke reep. Vaak zit er zo`n 20 g eiwit in, vergelijkbaar met een biefstuk, kipfilet of een grote beker kwark. Voor de echte fanatieke sporters zoals marathonlopers of bij

Lees verder...

Paleodieet gezond bij voorstadium diabetes?

Bijna een miljoen Nederlanders lijden aan diabetes type 2 en een op de drie mannen en een op de vier vrouwen tussen de 30 en 70 jaar kampt met het metabool syndroom. Die laatste groep heeft (nog) geen suikerziekte, maar wel een verhoogde bloeddruk en LDL-cholesterol, hoge glucosewaarden, een vergrote buikomvang en te veel vetzuren (triglyceriden)

Lees verder...

Frisse couscoussalade

Een lekker en fris recept is deze couscoussalade. Het is makkelijk te maken. Hiervoor heb je nodig: een dikke bodem van slaschaal bedekt met couscous (volgens bereiding verpakking), paar tomaten in kleine stukjes gesneden, stukje fetakaas in blokjes gesneden, 1 rode ui gesnipperd, handvol olijven gehalveerd,  handje munt fijn gesneden, scheutje olijfolie, eventueel peper en zout. Alles

Lees verder...

Jodium en biologisch brood

Brood is een belangrijke leverancier van jodium. Dit is nodig voor een goede werking van je schildklier. De schildklier regelt o.a. het verbrandingsproces in je lichaam. Het brood in de supermarkt en bij de gewone bakker bevat bakkerszout waar jodium aan is toegevoegd. De biologische bakker gebruikt vaak zeezout, deze bevat geen jodium.  

Lees verder...