Bij diabetes type 1 meer kans op glutenallergie!

diabetesMensen met diabetes type 1 hebben een grotere kans op coeliakie oftewel glutenallergie. Het zijn beide auto-immuunziekten. Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Je lichaam gaat dan antistoffen tegen je eigen weefsels vormen.  In Nederland zijn er zo`n 6.000 mensen met diabetes type 1 en coeliakie.

Bij kinderen met insuline-afhankelijke diabetes wordt wel standaard een screening gedaan voor een glutenallergie. Volwassenen met diabetes type 1 lopen soms al jarenlang met klachten rond. Daarom pleit MDL-arts in opleiding Sjoerd Bakker ervoor om elke 5 jaar een screening bij hen te doen. Dit vind ik een goede ontwikkeling, het is belangrijk om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Coeliakie kan namelijk leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, omdat ze minder goed kunnen worden opgenomen omdat de darm beschadigd is. Coeliakie kan zich uiten in o.a. buikklachten zoals buikpijn, ondergewicht, overgewicht, obstipatie, diarree en vermoeidheid. Daarnaast kan onbehandelde coeliakie ook leiden tot depressie, bloedarmoede, onvruchtbaarheid en botontkalking.

Heb je diabetes en/of glutenallergie? Wij kunnen je helpen met het samenstellen van een volwaardig en persoonlijk dagmenu.

MB

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bij diabetes type 1 meer kans op glutenallergie!

  1. Tan

    Even een kritische noot: coeliakie is geen glutenallergie maar een intolerantie. Er bestaat wel tarwe-allergie, dit kent echter andere symptomen dan coeliakie.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>