Welke groente- en fruitsoorten zijn populair?

Weet jij welke groente- en fruitsoort het meest wordt verkocht?
De verkoop van groente en fruit bij supermarkten zit in de lift, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). De verkoop steeg met maar liefst 8%.

De populairste groenten zijn tomaat, ui, komkommer en paprika. Op de vijfde plek staat bloemkool. Vooral voorgesneden groenten, avocado`s en snoeptomaatjes worden meer gekocht. Bij fruit scoren banaan, appel, mandarijn, sinaasappel en peer goed. Hier word ik blij van, dit zou betekenen dat we meer groente en fruit zijn gaan eten! Groente en fruit bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Probeer zoveel mogelijk te variëren, omdat elke soort zijn eigen goede eigenschappen heeft. Zo bevat kiwi veel vitamine C en banaan veel kalium. Bij groenten hebben de verschillende kleuren bepaalde eigenschappen. Rode groenten (b.v. tomaat) bevat lycopeen, dit is een anti-oxidant wat kan helpen tegen kanker. Oranje groente bevat veel bèta-caroteen hiervan kan je lichaam zelf vitamine A maken en is goed voor o.a. je weerstand. Groene groente bevat de antioxidant chlorofyl, wat de groene kleur geeft. Dit beschermt ons lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen onze cellen (DNA ) beschadigen. Ook bevat groene groente vaak bèta-caroteen.

Wat daarnaast opviel was dat de consumptie van noten behoorlijk is gestegen, zo`n 23%! Waarschijnlijk omdat in de nieuwe richtlijn een handje (ongezouten) noten wordt geadviseerd. Noten bevatten o.a. eiwitten, vitamine B1, vitamine E en onverzadigde vetten. Noten (bijvoorbeeld walnoten) kunnen helpen om je goede cholesterol (HDL) te verhogen.

Wil jij weten of je voldoende groente en fruit eet? En hoe je dit lekker en gevarieerd kunt bereiden? Dan kun je een afspraak bij ons maken.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>