Rubriek: Gezondheid

Gezondheid

Nederlands fruit redelijk schoon

Op groente en fruit in de supermarkt zaten in 2007 over het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen dan het jaar ervoor. Verder is het Nederlandse fruit beduidend schoner dan dat uit Spanje en Italië, concluderen Milieudefensie en Natuur en Milieu op basis van door henzelf vergaarde informatie.  

Lees verder...

Wat is genetische modificatie

Tomaten die langer houdbaar zijn. Maïs die beter bestand is tegen plagen. Rijst met extra vitamine A. Planten die beter tegen droogte kunnen. Dit zijn zomaar wat mogelijkheden van genetische modificatie bij eten. Toch is er veel discussie over deze techniek. Zo is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor het milieu en de boeren. Al

Lees verder...

Minder genvoeding te koop

Nog maar weinig producten in de winkel bevatten genetisch gemodificeerde organismen. Dat blijkt uit een twee jarig Europees onderzoek mede uitgevoerd door de Technische Universiteit Delft. Wat is genvoeding eigenlijk? En waar kun je op letten in de winkel? Genetische modificatie wordt ook wel aangeduid als ‘moderne biotechnologie’ of ‘gentechnologie’.  

Lees verder...

Supermarkt kan gezonder

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) overhandigde afgelopen donderdag het zichtboek GEZOND aan de Tweede Kamer. Daarin brengt de brancheorganisatie de ontwikkelingen op het gebied van gezondere supermarkten in kaart. Het Voedingscentrum onderschrijft dat de supermarkt een grote rol speelt in de gezonde keuze van de consument.De supermarktbranche wil met het Zichtboek GEZOND laten zien dat

Lees verder...

Vis wel of niet gezond?

In Nederland eten we 3,4 kilo vis per persoon per jaar, dat is niet veel als je het vergelijkt met andere Europese landen. En daarom krijgen we van alle kanten te horen dat we in ieder geval twee keer per week een portie vis zouden moeten eten. Maar, is dat eigenlijk wel zo gezond?In ons

Lees verder...

Vitamine k voor stevige botten

Een betere vitamine K status bij kinderen in de puberteit is geassocieerd met een hogere botmassa bij deze kinderen. Dit blijkt uit een longitudinaal onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Maastricht en gepubliceerd in het oktobernummer van British Journal of Nutrition.

Lees verder...

Energiedrankjes dodelijk

Zoals gisteravond in Tros Radar te zien was kan het gebruik van engergiedrankjes dodelijk zijn.Er zijn al mensen overleden na de combinatie van fysieke inspanning en het gebruik van energiedrankjes, dit door uitdroging. Vooral alcoholhoudende energiedrankjes kunnen gevaarlijk zijn.

Lees verder...

Nieuw vitamine D advies

Sommige mensen krijgen onvoldoende vitamine D binnen. Dat concludeert de Gezondheidsraad vandaag in het advies ‘Naar een toereikende inname van vitamine D’. Deze vitamine is goed voor de botten. Voor het behoud van sterke botten adviseert het Voedingscentrum gevarieerd te eten en veel te bewegen. Voor een aantal groepen is het aan te raden een

Lees verder...

Genoeg jodium?

De meeste Nederlanders krijgen voldoende jodium binnen. Het is belangrijk dit zo te houden, zegt de Gezondheidsraad vandaag in het advies ‘Naar behoud van een optimale jodiuminname’.In Nederland komt van nature weinig jodium voor in de bodem en daarmee ook in onze voeding. Daarom wordt in Nederland jodium toegevoegd aan bakkers- en keukenzout. In vis,

Lees verder...

Food4you 2008

    Food4you is een festival waar de actuele kennis over voeding op een bijzondere manier wordt vertaald voor jong en oud. Food4you 2008 presenteert die vertaling op een bruisende en aansprekende manier met een programma dat bol staat van allerlei demonstraties, workshops, theater, proeverijen, muziek, lezingen, film, literatuur en beeldende kunst.

Lees verder...