Rubriek: Gezondheid

Gezondheid

Voorkomt soja borstkanker?

Vrouwen die elke dag een portie soja gebruiken, hebben 18 % minder kans op het ontwikkelen van borstkanker. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 35.000 Chinese vrouwen.Deze studie maakt deel uit van de Singapore Chinese Health Study. Bij aanvang van het onderzoek werden de voedingsgewoontes nagegaan van 35.303 vrouwen tussen de 45 en 74

Lees verder...

Kant en klaar moet gezonder

Gezondheid kan en moet bij de ontwikkeling van kant en klaarmaaltijden een rol spelen. Daarover zijn het Voedingscentrum, de industrie en de Consumentenbond het eens. Er zijn wel producten in het schap die voldoen aan de criteria van het Voedingscentrum. Maar: er zijn ook nog erg veel maaltijden die niet goed scoren. Wat zijn de

Lees verder...

Paarse tomaat beschermt

Britse en Wageningse wetenschappers hebben een nieuwe, paarsgekleurde tomaat ontwikkeld. Uit onderzoek is gebleken dat de tomaat extra gezond is en bescherming biedt tegen de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker.

Lees verder...

Stop het domino-effect van Diabetes

Het Diabetes Fonds voert rond de collecteweek (van 26-10 tot en met 1-11) de campagne “Stop het domino-effect van diabetes”. Met deze campagne wilt het Diabetes Fonds mensen ervan bewust maken dat diabetes vaak verstrekkende gevolgen heeft.Diabetes kan de eerste stap zijn in een reeks van andere aandoeningen: het heeft een domino-effect.Er zijn twee nieuwe

Lees verder...

Borstverkleining door koffie

Als een vrouw drie of meer kopjes koffie per dag drinkt, kunnen haar borsten hierdoor krimpen, dat beweren althans onderzoekers aan de universiteit van Lund en Malmo in Zweden. De oorzaak zou een bepaald gen, CYP1A2, dat de helft van de vrouwen bezit zijn.

Lees verder...

Almere actief met project ‘Gezond Gewicht, Gezonde Wijk Almere’

Met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst is op 8 oktober de aftrap gegeven voor het project ‘Gezond Gewicht, Gezonde Wijk Almere’. Dit project wil de oorzaak van overgewicht aanpakken en voorkomen dat jongeren die al overgewicht hebben verder in gewicht toenemen. Namens de gemeente Almere heeft wethouder Johanna Haanstra de overeenkomst ondertekend. Andere betrokken partijen zijn

Lees verder...

Minder genetische voeding te koop

Nog maar weinig producten in de winkel bevatten genetisch gemodificeerde organismen. Dat blijkt uit een tweejarig Europees onderzoek mede uitgevoerd door de Technische Universiteit Delft. Wat is genvoeding eigenlijk? En waar kun je op letten in de winkel? Genetische modificatie wordt ook wel aangeduid als moderne biotechnologie of gentechnologie. Tegenstanders spreken ook wel van genetische

Lees verder...

Visliefhebbers opgelet!

Vis eten is gezond, ook al kan vis dioxines en pcb`s bevatten. De Gezondheidsraad bevestigt dit in de Richtlijnen goede voeding (2006). Eet je twee keer per week vis, waarvan een keer per week vette vis, dan verklein je daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Deze hoeveelheden zijn voldoende. Meer vis eten levert geen

Lees verder...

Let op zout!

We krijgen onbewust veel meer zout binnen dan goed voor ons is. Dit komt grotendeels door het hoge zoutgehalte in industrieel bereide of bewerkte voedingsmiddelen, zoals pizza, brood of pastasaus. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft onlangs in kaart gebracht wat de zoutgehaltes zijn van diverse voedingsmiddelen over de periode 2004 tot en met

Lees verder...

Biologische landbouw en gentechnologie

Gentechnologie is verboden in de biologische landbouw. Het veranderen van de genen van gewassen en/of dieren is niet verenigbaar met het natuurlijke karakter van de biologische landbouw. De biologische landbouw vindt ook dat de boer niet afhankelijk moet worden van zaken als gentechnologie, kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. Sommige mensen buiten de biologische sector wijzen op

Lees verder...