Nieuw vitamine D advies

Sommige mensen krijgen onvoldoende vitamine D binnen. Dat concludeert de Gezondheidsraad vandaag in het advies ‘Naar een toereikende inname van vitamine D’. Deze vitamine is goed voor de botten. Voor het behoud van sterke botten adviseert het Voedingscentrum gevarieerd te eten en veel te bewegen. Voor een aantal groepen is het aan te raden een vitamine D supplement te nemen.

Voor de meeste mensen geldt dat zij door gevarieerd te eten met voldoende halvarine, margarine en bak- en braadproducten aan de benodigde hoeveelheid vitamine D per dag kunnen komen. Ook is het belangrijk om dagelijks naar buiten te gaan. Een gevarieerde voeding met de Schijf van Vijf levert voor volwassen mannen 6 microgram aan vitamine D en voor volwassen vrouwen 5 microgram.

Vitamine D supplement

  • Kinderen tot 4 jaar
  • Personen van 4 tot 50 jaar met een donkere huidskleur
  • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
  • Vrouwen van boven de 50 en mannen van boven de 70 jaar
  • Vrouwen tot 50 jaar die een sluier dragen
    • Deze groepen wordt 20 microgram extra aan vitamine D aanbevolen:

      Personen die osteoporose hebben of in een verzorgings- of verpleeghuis wonen

      • Vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar die weinig buiten komen
      • Vrouwen ouder dan 50 jaar die een sluier dragen

      Voor het eerst wordt in het advies geen onderscheid gemaakt tussen kinderen met een lichte en donkere huidskleur. Voor alle kinderen tot 4 jaar is 10 microgram extra aan vitamine D de aanbevolen hoeveelheid. Eerder voldeed voor kinderen met een lichte huidskleur nog 5 microgram extra aan vitamine D. Dat is ook het geval voor vrouwen van boven de 50 en mannen van boven de 70. De aanbevolen dosis ligt hoger dan tot nu toe is geadviseerd.
       

      Bewegen

      Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag aan lichaamsbeweging te doen, bij voorkeur als onderdeel van het dagelijkse ritme. Als het lichaam beweegt, moeten de spieren, botten en gewrichten een inspanning leveren. Deze ‘botbelasting’ vertraagt de botafbraak. Bewegen helpt dus om de botten langer sterk te houden.

      Vitamine D

      Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam kan aanmaken. Dit gebeurt door de huid onder invloed van zonlicht. Ook onze voeding bevat vitamine D. De belangrijkste leveranciers van vitamine D zijn halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Daar wordt deze vitamine namelijk aan toegevoegd. Van nature komt deze voor in vette vis. Een stukje makreel voor 1 snee brood levert al 3,2 microgram aan vitamine D op.

      Bron:http://www.voedingscentrum.nl

      facebook share facebook share

      5 Reacties // Reageer

      5 thoughts on “Nieuw vitamine D advies

      1. zirus

        Hoe haal je het je hoofd om de giftige halvarine, margarine en bak- en braadproducten aan te bevelen. Die zitten vol met transvetten, hexaan en nikkeloxide om eerst de goedkope olie te krijgen en dan wordt het door verhitting ook nog eens van transvetten voorzien. Bovendien blijft die rommel aan je hart en bloedvaten kleven zodat je over 20 jaar een hartaanval of hersen CVA kunt krijgen.
        Vitamine D zit in echte boter en in levertraan en en vette vis, dat is ook nog eens gezond voor alles in je lijf.
        -
        Personen die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen. Kunnen hun gezondheid wel vergeten. Het zal de managers daar een zorg zijn.
        -
        Foliumzuur voor botopbouw zit vooral in kefir van volle melk, liefst rauwe melk. Niet alleen merk je dat aan de botopbouw maar ook aan je nagels, je tanden, je haar en aanhechtingen tussen botten en pezen. Minder snel botbreuk.
        -
        Dan nog iets over bejaarden in tehuizen. Gemiddeld leven onze oudjes wanneer ze opgenomen zijn nog een jaar. Ik heb meegemaakt dat zelfs artsen daar standaard van uitgaan. Maar als ik zie wat voor voedsel ze daar krijgen dan is het nog een wonder dat zij dat gemiddelde van een jaar overleven. Het is allemaal suiker en suikergoed. In de koffie, de chocola, de thee, het toetje, snoepje voor, gebakje na. Met zoveel suiker in je lijf, wat niet te verteren is, kun je gewone maaltijd ook nauwelijks verteren. Gevolg, contipatie, diarree, buikkrampen, klisma’s, pancreatitis, galblaasontsteking, darmpoliepen, darmkanker enz.
        Kijk in de tehuizen. Dit heet patient gevraagde zorg, het warme deken beleid. We doen wat de, vaak demente, patient wil (niet wat nodig is voor de gezondheid). Dat beleid wordt met verve verdedigd. Daar kan geen mantelzorger doorheen prikken. Zelf meegemaakt en dat gaat nog steeds door.

          /   Reply  / 
      2. MetaBool

        Rustig, Zirus, ook stress is niet goed voor je. :-) Dit advies komt weer uit de koker van het Voedingscentrum. Als we die instelling serieus nemen komen we collectief om van de honger. Heb je de aanbevelingen voor de dagelijkse voeding op http://www.voedingscentrum.nl al eens bekeken? Gezonde mannen worden op een rantsoen van 1100, hoogstens 1200 calorieën gezet. Die hebben dagelijks zo’n 2500 calorieën nodig om zichzelf in stand te houden. Als je met zo’n ‘uitgebalanceerd’ dieet niet sterft van de honger en de hele dag loopt te snaaien dan weet ik het niet meer. Zelfs voor stilzittende bejaarden is dat nog veel te weinig. Het Voedingscentrum is van de pot gerukt. Excusez le mot maar we hebben het hier over eten en dat is nu eenmaal inherent aan een gezonde stoelgang. Ik verwijs nog steeds en graag mensen naar diëtisten omdat ik denk dat ze daar beter mee af zijn dan met hun huidige eetpatroon. Maar ik hoop dat ze toch snel eens iets meer dan de halve waarheid over gezonde voeding gaan verkondigen.

          /   Reply  / 
      3. zirus

        Geef mij dan maar 5000 calorieen, want ik raak mijn wel in mijn tuin kwijt. Zware klei omspitten. Weliswaar gras maaien op de zitmaaier, maar compost moet toch weer even op de kruiwagen voor de heg, de vruchtbomen, de bessenstruiken enz. enz. Daar raak ik mijn frustraties op een gezonde manier aan kwijt. Verder eet ik bio uit eigen tuin. Ik ben ook net aan de stevia. Het moet even wennen, maar is verder wel oke. Biocacao geeft je hersens een flinke boost, heb je dat gelezen. Dat wordt geadviseerd aan mensen die examen moeten doen. Ik neem trouwens al elke avond biochocolademelk. Het voedingscentrum zou het niet kunnen bedenken.

          /   Reply  / 
      4. zirus

        En dan nog even dit: Gezonde stress is niet slecht en stoom afblazen ook niet.

          /   Reply  / 
      5. MetaBool

        Inderdaad, gezonde stress bestaat ook en je kunt op allerlei manieren met stress omgaan. Een dagelijkse portie lichamelijke activiteiten is logischerwijze zo gek nog niet.

          /   Reply  / 

      Geef een reactie

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

      Naam

      Website

      Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

      De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>