Rubriek: vegetarisch

Peulvruchten: Linzen uitgelicht

Het hele jaar door kun je genieten van linzen: lekker in soepen en stoofpotten, maar ook in salades. Linzen zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Linzen zijn meestal verkrijgbaar in gedroogde vorm, maar ook uit blik. Er bestaan rode, gele, bruine, groene en zwarte linzen. Oorspronkelijk komen linzen uit Azië en Zuid-Europa. In de

Lees verder...

Rood en bewerkt vlees

      De afgelopen dagen hoorde ik van veel cliënten over rood en bewerkt vlees in het nieuws. Rood en bewerkt vlees zouden kankerverwekkend zijn. Ik denk dat het goed is om mensen te informeren, maar het wordt nu wel een beetje uit zijn verband getrokken. Teveel alcohol en roken zijn ook kankerverwekkend. Daarom

Lees verder...

Halloween: pompoensoep

Oktober is de maand van Halloween en dan leek pompoensoep mij wel een gepast recept           Pittige pompoensoep Voor 2 personen. Bereidingstijd 15-30 minuten Ingrediënten 400 gram pompoen 1 kleine ui 4 takjes koriander 2 theelepels kerriepoeder 1 eetlepel olie ½-1 gedroogd pepertje 2½ dl bouillon Bereiding Schil het stuk pompoen

Lees verder...

De voordelen van peulvruchten

Peulvruchten zijn een prima alternatief voor wie minder vlees wil eten: ze zitten vol met goede voedingsstoffen en zijn gemakkelijk te gebruiken in allerlei gerechten. En bovendien zijn ze ook veel goedkoper dan vlees en wordt het milieu minder belast.         Wat is het? Een peulvrucht is een verzamelnaam van verschillende zaden,

Lees verder...

Frisse couscoussalade

Een lekker en fris recept is deze couscoussalade. Het is makkelijk te maken. Hiervoor heb je nodig: een dikke bodem van slaschaal bedekt met couscous (volgens bereiding verpakking), paar tomaten in kleine stukjes gesneden, stukje fetakaas in blokjes gesneden, 1 rode ui gesnipperd, handvol olijven gehalveerd,  handje munt fijn gesneden, scheutje olijfolie, eventueel peper en zout. Alles

Lees verder...

Magere spinazie taart

In de zomer als het warm weer is, heb je niet altijd zin om te koken. Deze overheerlijke en verantwoorde spinazie taart kun je van te voren maken en ‘s avonds nog even opwarmen. In dit recept wordt geen gebruik gemaakt van het vette bladerdeeg, maar van een deeg op basis van magere kwark! Voor

Lees verder...

Flexitariër of vegetariër?

De discussie over het wel/niet/soms eten van vlees komen sommige mensen de neus uit. Ze willen zelf bepalen wat ze wel of niet eten. Vurige betogen van voorstanders om minder of geen vlees te gaan eten, leidt tot ergernis bij de vleesliefhebber en de types die er sowieso niet van houden om gedicteerd te worden

Lees verder...

Broodbeleg met insecten?

De studentenprijs voor innovatieve voeding van het Voedingscentrum werd dit jaar gewonnen door studenten Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool. Volgens de jury is hun spread voor op brood of vervanging met meelwormenpoeder een duurzaam alternatief voor vleesbeleg.      

Lees verder...

Probeer eens rijstnoedels

Het is altijd belangrijk om gevarieerd te eten. Als je denkt: wat zal ik nu weer eens eten, hier  wat tips over rijstnoedels. Rijstnoedels zijn gemaakt van rijstmeel en daarom ook nog glutenvrij. `Gewone`noedels en eiermie zijn dat niet. Deze bevatten meestal tarwe. Daarnaast bestaan er ook glutenvrije boekweitnoedels.  

Lees verder...

Recept yoghurt-dipsaus

Heerlijk voor bij de barbecue, maar ook fijn om (aan je visite) te serveren naast de ‘minder gezonde’ hapjes. Namelijk rauwkost met een lekkere yoghurt-dipsaus. Bij rauwkost kun  je denken aan komkommer, tomaat, bleekselderij, gele of rode paprikareepjes, radijs, worteltjes, bloemkool of broccoliroosjes. Evt. kun je de broccoli en bloemkool even blancheren als je het

Lees verder...