Wat betekenen de cijfers op een ei?

We kopen vaak extra eieren rond de Paastijd. Weet je wat het verschil is tussen scharreleieren, biologische eieren en vrije uitloopeieren? Je vindt alle informatie in de keuzetabel ei. Je kunt evt. een spiekbriefje maken voor in de winkel.

Alle eieren die in de Europese Unie verkocht worden hebben een stempel. Aan het stempel zie je uit welk land het ei komt en hoe de kip is gehouden. Een voorbeeld van zo’n stempel is: 2 NL 45246 01. Het eerste cijfer laat zien in wat voor soort houderijsysteem de leghen is gehouden:

  • 0 = Biologisch ei
  • 1 = Vrije-uitloop
  • 2 = Scharrelei
  • 3 = Kooiei

De letters die erop volgen, geven aan uit welk land het ei komt. De meeste eieren op de Nederlandse markt komen uit Nederland. Het laatste cijfer is het nummer van het legkippenbedrijf.

Hoeveel eieren per week?
Eieren zijn rijk aan cholesterol. Een hoog cholesterolgehalte in het bloed verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Het cholesterolgehalte in eieren of andere voeding heeft maar een beperkte invloed op je cholesterolgehalte. Als je je cholesterolgehalte laag wilt houden, voorkom dan vooral dat je veel verzadigde of transvetten binnenkrijgt. Houd het in een gevarieerde voeding op een ei of 4 per week. Bij vegetariërs is een ei of 5 geen probleem. Met Pasen hoeft een eitje meer geen probleem te zijn.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>