Wat zijn adukibonen?

Wat zijn adukibonen? Adukibonen vallen onder de peulvruchten en komen uit Azië. Het zijn relatief kleine, iets bolle, lichtrood tot donkerrood/bruin tot paarsachtige bonen met een dun vaak crèmekleurig streepje aan een kant. Er bestaan ook witte, zwarte, grijze en diverse gevlekte adukibonen.

Bean

Adukibonen bevatten veel eiwitten, oplosbare vezels, ijzer, kalium, foliumzuur en magnesium. Vergeleken met andere peulvruchten zijn adukibonen makkelijk te verteren. Ook hebben adukibonen een lage glycemische index, waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Dit is vooral belangrijk voor mensen met diabetes of een gestoorde glucosetolerantie, maar het is ook goed voor een gelijkmatiger energieniveau.

Adukibonen kun je beter niet rauw eten vanwege de  natuurlijk gifstof lectine die er in zit. Door de bonen te koken wordt dit opgeheven. De bonen hebben een zoete ietwat nootachtige smaak. Voordat de bonen worden gebruikt worden ze vaak eerst geweekt in water. De tijd die nodig is om te weken ligt aan hoe je het wil gaan gebruiken, maar over het algemeen is een uurtje in lauw-warm water genoeg. Er zijn ook recepten waarbij de adukibonen niet eerst geweekt worden, dit is vaak om de kleur en vorm beter te behouden en de bonen wat meer een “bite” te geven.

MB

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wat zijn adukibonen?

  1. Peter

    Mijn vader teelde deze bonen vroeger ( jaren ’70 ) al en noemde ze toen “Kievitsbonen”.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>