Maagzuurremmer oorzaak van maag-darminfectie?

Als diëtist kom ik het vaak tegen; mensen die maagzuurremmers (door veel mensen ook wel `maagbeschermers` genoemd) gebruiken. Het is goed om te weten dat er ook nadelen kleven aan deze medicijnen en het alleen te gebruiken als het echt noodzakelijk is.

maag

 

 

 

Zo is er de laatste tijd een toename te zien in het aantal maag-darminfecties die veroorzaakt worden door de Campylobacter-bacterie. Het gebruik van een bepaald type maagzuurremmer (protonpompremmer, beter bekend als b.v. omeprazol of pantoprazol) lijkt hierbij een rol te spelen.

Het zuur in de maag zit er niet voor niets. Bacteriën die op de voeding zitten worden normaal gesproken in de maag gedood vanwege de zure omgeving.  Bij gebruik van maagzuurremmers wordt de maaginhoud dus minder zuur. Hierdoor hebben bacteriën die op de voeding zitten veel meer  kans om in de maag te overleven en in de darmen een infectie te veroorzaken. Hoogstwaarschijnlijk is het gebruik van maagzuurremmers ook van invloed op maag-darminfecties die veroorzaakt worden door andere ziekteverwekkers, zoals Salmonella, E. coli en Listeria.

Daarnaast kunnen protonpompremmers een verminderde opname van voedingsstoffen veroorzaken en een verstoring in de darmflora geven door de verandering van de zuurgraad in de maag. Daardoor kan mogelijk ook de opname van B12 vermindert zijn door zuurremming.

De diëtist kan voedingsadviezen en leefstijltips geven ter voorkoming van maagzuur. Soms kunnen een paar tips al verlichting geven. Vaak helpt het al om wat af te vallen bij overgewicht of om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden en niet met een volle maag is bed te gaan liggen.

Bron: http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=20873

MB

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Maagzuurremmer oorzaak van maag-darminfectie?

  1. zirus

    Inderdaad een overload aan voedsel en een gebrekkige doorstroming bevorderd het ongemak van maagzuur. Er ontstaat een druk naar boven in de slokdarm, zoutzuur uit de irriteerd de slokdarm en de last ontstaat.
    Kefir is van zichzelf zuur en bevat uitsluitend goede bacterien door zijn zuurgraad. Omdat kefir een goede doorstroming van de spijsmassa bevorderd krijg minder gauw last van maagzuur en verkeerde bacterien krijgen absoluut geen kans zich te ontwikkelen.
    Als positieve bijwerking gaat je lichaam ook beter werken en voel je je fitter, zeker het proberen waard. http://www.makersdiet.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>