Wat is vitamine B12 (cobalamine)?

Afgelopen donderdagavond ben ik naar een lezing geweest over vitamine B12 van Orthica en dat was zeer interessant. Zo kwam ik erachter dat 25% van de ouderen een B12 tekort heeft. Vaak slikken ouderen meerdere medicijnen, waardoor sommige voedingsstoffen in het gedrang komen. B12 is hier een voorbeeld van.

vitamine

 

 

 

 

Langdurig gebruik maagzuurremmers
Door medicijnen die maagzuur remmen of binden kan de opname van vitamine B12 in de maag verminderen. Ook kan een veranderde zuurgraad in de maag de opname van mineralen hinderen en de bacteriën in je darm beïnvloeden. Een aanvulling met een voedingssupplement met vitamine B12 kan wenselijk zijn.

Bij medicijnen voor diabetici
Bepaalde medicijnen zoals metformine voor diabetici, kunnen de opname van vitamine B12 in het lichaam verminderen. De keuze voor een voedingssupplement kun je het beste met de arts bespreken.
Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is van belang voor de bloedcellen en voor het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Er zijn verschillende soorten B12, maar hier zal ik niet te diep op ingaan, wat u moet weten is dat er verschil zit in de opname. Er is een vitamine B12 die uw lichaam zelf nog moet `omzetten`om opgenomen te worden (zoals cyanocobalamine en hydroxycobalamine). Daarnaast is er ook actieve B12 die makkelijke opgenomen wordt (zoals adenosylcobalamine en methylcobalamine). Ook lijkt vitamine B12 bij ouderen een rol te spelen bij het geheugen.Maar meer onderzoek is nodig voor harde bewijzen.

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals vlees en zuivelproducten. Mensen die weinig of geen producten van dierlijke afkomst gebruiken, hebben extra vitamine B12 nodig.

Voor de opname in het lichaam is vitamine B12 afhankelijk van een bepaalde stof die in de maag wordt gemaakt, de zogenaamde intrinsieke factor. Wanneer deze stof niet voldoende aanwezig is of de maagzuurproductie afneemt, is de opname van vitamine B12 verlaagd.

Vegetariërs en veganisten
Voor vegetariërs en veganisten is een aanvulling met een voedingssupplement met vitamine B12 zinvol om de inname van deze vitamine te verhogen.

Ouderen
Voor ouderen kan een vitamine B12 supplement gewenst zijn. Wanneer zij deze vitamine minder goed opnemen kunnen klachten ontstaan. Het is dan verstandig een arts te raadplegen. Suppletie met vitamine B12 kan onder andere de fitheid en concentratie gunstig beïnvloeden.

Zwangerschap
Voor de aanleg van zenuwstelsel van de ongeboren baby is voldoende foliumzuur van belang. Extra vitamine B12 kan tijdens de zwangerschap zinvol zijn, omdat vitamine B12 de werking van foliumzuur ondersteunt.

Voor extra energie in een vitamine B-complex
Vitamine B12 is onderdeel van een multi of vitamine B-complex, met meerdere B-vitamines. Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Een vitamine-B complex kan, als aanvulling op de voeding, worden ingezet bij inspanning, stresssituaties en vermoeidheid.

MB

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>