Meer calorieën en meer slaap in de winter

De Britten blijven tijdens de koude en donkere wintermaanden een half uur langer in bed en gebruiken ook gemiddeld 683 calorieën per dag meer. Dit blijkt uit onderzoek onder 3000 Britse volwassenen.Uit een onderzoek blijkt dat de Britten in de wintermaanden veel langer slapen. Als het donker is maakt ons lichaam het hormoon Melatonine aan wat ervoor zorgt dat we moe worden, dit gebeurd ook bij dieren tijdens de winterslaap. Een kwart van de ondervraagden slaapt elke nacht 10 uur tijdens de winter, in vergelijking met zeven en een half uur tijdens de lente en zomer. Vrouwen hebben meer last van moeheid dan mannen, 15 % gaat al rond 20 uur naar bed. 

Vrouwen beweren meer te eten dan de mannen, bijna driekwart van de dames geeft toe 750 extra calorieën per dag op te nemen in vergelijking met de zomer. Daarnaast zijn we ook minder sociaal tijdens de wintermaanden, dit is vooral bij mannen zo. 43 procent heeft dan de moed niet om uit te gaan en familie en vrienden te ontmoeten. Een op de vijf voelt zich ook droevig of humeurig tijdens de winter.

Psychologe Donna Dawson: “Zeventig miljoen jaar geleden waren onze voorouders kleine zoogdieren die in de winter overleefden in een hol in de grond en een winterslaap hielden. Onze huidige slaapgewoonten zijn hier het gevolg van, toen moest energie bewaard worden en hun gezondheid beschermd worden.” 

Bron:hln

(JA)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>