Glutamaat is een smaakversterker (E-nummer 621) die van nature in producten zit of toegevoegd aan producten is. Daarnaast zit glutamaat van nature in ons lichaam. Het is één van de 20 aminozuren die het lichaam gebruikt als bouwstof van eiwitten.
Er zijn vele onderzoeken gedaan naar mogelijke relaties tussen toegevoegd glutamaat en overgevoeligheidsreacties, maar zonder positief resultaat. Dit vanwege beweringen van mensen dat ze overgevoelig voor glutamaat zijn. Glutamaat werd vroeger in verband gebracht met allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, astma en gedragsstoornissen. Maar deze resultaten kwamen uit enkele onzorgvuldig uitgevoerde studies naar voren en zijn nooit uit zorgvuldig uitgevoerde studies gebleken.
Glutamaat zou een uitkomst kunnen zijn voor producenten die hun producten minder zoutrijk willen gaan maken. Het heeft namelijk de ‘umami’ smaak van hartige voedingsmiddelen zoals vlees, vis, champignons en hartige snacks. En minder zout in onze voeding zou goed zijn, aangezien we al snel zo’n 3-4 gram meer er van binnen krijgen dan nodig is.
(TZ)