Wat is skinny fat?

Middelomtrek meten

 

 

Overgewicht kun je eigenlijk altijd wel goed zien bij iemand. Maar je kunt ook te dik zijn `van binnen`. Skinny fat heet dit verschijnsel, soms ook wel tofi genoemd: thin outside, fat inside.  Het komt er op neer dat ook magere mensen risico kunnen lopen op  b.v. hart-en vaatziekten (o.a. hoge bloeddruk) en diabetes. Iets wat je meer zou verwachten bij te zware mensen.  Het ligt er namelijk aan hoeveel vet iemand heeft en vooral waar het vet zit. Bij b.v. sumoworstelaars zit het vet vaak net onder de huid en minder tussen de organen. Het vet wat tussen de organen zit (visceraal vet) gaat rechtstreeks naar de lever. Daarnaast  produceert het vetweefsel in de buik stoffen die tot ontstekingen kunnen leiden, die invloed hebben op het immuunsysteem en de hormoonbalans. Je lichaam kan daardoor b.v. ongevoeliger worden voor insuline, waardoor je meer kans hebt op diabetes 2.

Hoe je vet verdeeld is, kun je eigenlijk alleen zien op een MRI- scan. Het enige wat je zelf zou kunnen doen is te kijken naar je middelomtrek. Voor mannen  is de grens van een gezonde middelomtrek max. 102 cm en voor vrouwen 88 cm. Probeer daarnaast zo puur en gezond mogelijk te eten en voldoende te bewegen.  Uit onderzoek van de universiteit van Rochester blijkt dat vrouwen tussen hun 20e en 50e per jaar ongeveer 250 gram aan spiermassa verliezen en er 500 gram aan vet bijkomt.

Dus als je voldoende beweegt, d.w.z. een combinatie van cardio- en krachttraining, behoud je je spiermassa, verbrand je vet en blijf je slank, zowel van buiten als van binnen!

Bron: Wageningen University

MB

 

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>