Laat je vlees ook weleens staan? Of ben je vegetarisch? Dan is het belangrijk om op de hoeveelheid zout te letten op het etiket om het zoutgehalte te vergelijken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de hoeveelheid zout in vleesvervangers sterk varieert en dat het even hoog kan zijn als in vergelijkbare vleesproducten. Dit blijkt uit onderzoek van de NVWA.
Per dag wordt aanbevolen om maximaal 6 gram zout te nemen. Sinds kort zijn de regels van de etiketten verandert. Voorheen stond het natriumgehalte op de verpakking en moest je het terugrekenen naar zout. Je kunt natuurlijk het beste kiezen voor producten met het minste zout.
De grootste verschillen in zoutgehalte kwamen voor bij vegetarische roerbakblokjes en vegetarische burgers. Daar troffen de onderzoekers zowel hoge als lage zoutgehaltes aan. Normaal gesproken varieert het zoutgehalte gemiddeld tussen 1 en 3 gram per 100 gram. Maar er zijn wel uitschieters. Van de onderzochte vleesvervangers bevatten vegetarische spekblokjes het meeste zout per 100 gram. In een soort werd 4,8 gram zout gemeten. Dat is 2 keer zoveel als het hoogste zoutgehalte gemeten in gewone worst of een gehaktbal.
Bron:NVWA en Voedingscentrum
MB