Bij diabetes: omega 3 vetten ter preventie hart,- en vaatziekten

Mensen met diabetes die een hartinfarct achter de rug hebben baat bij omega-3 vetzuren. De vetzuren verlagen het risico op ernstige hartritmestoornissen bij de patiënten.

Dat concluderen onderzoekers van Humane Voeding van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, in het tijdschrift Diabetes Care van deze week.

 

 

Hartritmestoornis
Diabetespatiënten die margarine met extra omega-3 vetzuren kregen, hadden een zeven keer kleinere kans op een ernstige hartritmestoornis dan degenen die margarine zonder extra omega-3 vetzuren kregen.

Ook de kans op een hartstilstand nam bij hen af en ze moesten minder vaak opgenomen worden voor de plaatsing van een implanteerbare defibrillator(apparaatje dat het hartritme bewaakt).

Hartinfarct
De omega-3 vetzuren verlaagden de kans op een hartinfarct echter niet. ‘Blijkbaar zijn ze gunstig voor het doorgeven van elektrische signalen in het hart waardoor de kans op ernstige hartritmestoornissen minder wordt, maar hebben de omega-3 vetzuren geen aantoonbaar effect op atherosclerose in de kransslagaderen, de belangrijkste oorzaak van een dodelijk hartinfarct’, zegt Daan Kromhout, hoogleraar Volksgezondheidonderzoek van Wageningen UR en onderzoeksleider van de Alpha Omega Trial op de website van de Wageningen Universiteit.

Alpha Omega Trial

De werking van Omega-3 vetzuren is de afgelopen tien jaar uitgebreid getest in de Alpha Omega Trial.

Verwacht werd dat de vetzuren een gunstige werking hebben op hart- en vaatziekten. Dat kon deze studie echter niet aantonen. Maar uit een diepgaande analyse blijkt nu dat een subgroep wel baat heeft bij deze vetzuren: diabetespatiënten die een hartinfarct achter de rug hebben. In Nederland zijn dit ruim 150.000 mensen.

Te vroeg
Aan de studie deden 1014 diabetespatiënten mee van wie 56 personen ernstige problemen hadden met hun hart. Het is volgens de onderzoekers daarom nog te vroeg voor harde conclusies. Zij vinden dat een aparte trial waar in alleen naar diabetespatiënten met een hartinfarct wordt gekeken noodzakelijk is om te kijken of deze conclusie juist is.

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>