Uit een promotieonderzoek van ir. Janette de Goede bij de Wageningen University blijkt dat mensen die 1 keer per week vis eten het risico om te overlijden aan een hartinfarct al met de helft verminderen ten opzicht van mensen die minder dan 1 keer per maand vis eten.
De aanbeveling is om minimaal 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer per week vette vis, zoals makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines, forel. Mensen die relatief veel vis eten lopen namelijk nog minder risico op hart- en vaatziekten.
In het onderzoek is nagegaan of er een verband is tussen omega 3 vetzuren uit vis en plantaardige bronnen in de voeding en het risico op hartinfarcten en beroertes. Het blijkt dat een kleine hoeveelheid EPA en DHA (goede vetten die zitten in vis en visvetzuren) in de voeding het risico om te overlijden aan een hartinfarct kunnen verminderen. Het risico om te sterven aan coronaire hartziekten was zelfs 49% lager bij mensen die veel visvetzuren binnen kregen, dan bij mensen die er juist weinig van binnen kregen. Het risico op een hartinfarct was zelfs 62% lager.
Bron: EVMI