Nieuw onderzoek laat relatie voeding en darmkanker zien

wijn 2Twee belangrijke onderzoeken van het wereldwijde World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk bevestigen dat overtollig lichaamsvet en alcohol het risico op darmkanker verhogen.

De eerste analyse bevestigt dat overtollig buikvet bijzonder schadelijk is. De tweede analyse toont aanvullend bewijs dat alcoholconsumptie het risico op darmkanker verhoogt. De analyses worden meegenomen in een update van het meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en kankerpreventie: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective.

Lichaamsvet
De meest recente bevindingen bevestigen dat overtollig lichaamsvet een belangrijke risicofactor is voor darmkanker. Professor Martin Wiseman, medisch en wetenschappelijk adviseur voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zegt dat ‘wetenschappers beweren dat, na niet roken, een gezond gewicht de belangrijkste rol speelt bij kankerpreventie’. Daarnaast wordt het ook steeds aannemelijker dat de plaats van het lichaamsvet van belang is. Wanneer het vet vooral rond de taille zit, verhoogt dat het risico op darmkanker.

Alcohol
Uit de onderzoeksanalyse naar alcohol en darmkanker blijkt dat alcoholconsumptie vooral bij mannen zorgt voor een verhoogd risico op darmkanker. Zowel bij mannen als bij vrouwen verhoogt alcoholconsumptie het risico op endeldarmkanker en borstkanker. Het WCRF adviseert voor mannen maximaal twee glazen alcohol per dag en vrouwen maximaal één glas.

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuw onderzoek laat relatie voeding en darmkanker zien

  1. Henk-J

    Zeer leuk stuk, deze site zou veel bekender moeten zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>