Klein beetje alcohol al schadelijk

Het effect van grote hoeveelheden alcohol is veelal bekend, maar naar kleine hoeveelheden is weinig onderzoek gedaan. Een kleine hoeveelheid alcohol, vergelijkbaar met één a twee glazen bier of wijn, heeft al een nadelig effect op de darmbarrière. Dat blijkt het promotieonderzoek van Elhaseen Elamin van het Maastricht UMC+.Elamin onderzocht de inname van een minimale hoeveelheid alcohol bij mensen die vrijwillig meewerkten aan het onderzoek.

De doorlaatbaarheid van de dikke en dunne darm blijkt door te alcohol groter te worden. Ziekteverwekkers krijgen op deze manier meer kans om door deze natuurlijke beschermlaag heen te dringen, waardoor de kans op bacteriële infecties in het lichaam en ziektes als dikke darmkanker, maar ook leveraandoeningen en leververvetting wordt vergroot.Met name de stof acetaldehyde, het afvalproduct van alcohol, is giftig voor veel type cellen.

 

 

 

 

Celdood
Voor het onderzoek werden minimale hoeveelheden alcohol (opgelost in water en vergelijkbaar met één a twee glazen wijn of bier) via een infuus in de twaalfvingerige darm toegediend aan een aantal deelnemers. In vergelijking met de controlegroep bleek de doorlaatbaarheid van zowel de dunne als de dikke darm aanzienlijk te worden vergroot. Elamin toonde aan dat alcohol verschillende mechanismen in darmcellen drastisch verstoort, waardoor onder andere celdood kan optreden.

Elamin: “Het is moeilijk te zeggen wat het precieze effect is van het drinken van bijvoorbeeld één glas wijn of bier, omdat er meer dan alleen alcohol in zit. Feit blijft wel dat alcohol op zich een schadelijk effect heeft op de darmbarrière, zelfs bij minimale hoeveelheden.”

Bron: Maastricht UMC

MB

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Klein beetje alcohol al schadelijk

 1. fj zirus

  Alcoholische dranken verhogen het suikergehalte in de darmen. Dit suikergehalte verhoogd de candidaschimmels die schadelijk zijn voor de darmen, denk aan darmlekkage. Doe je dat elke dag dan blijft de schimmel de darmen irriteren met als gevolg darmproblemen. Het gevolg kan zijn dat schadelijke micro-organismen in de bloedbaan terecht komen.
  Kefir van koemelk heeft een hoog gehalte aan melkzuur. De zuurgraad hiervan kan oplopen tot pH = 3,5 tot 3. Dat is een hoge zuurgraad waar schadelijke bacterien zich niet in kunnen ontwikkelen.
  Het advies is, neem elke twee glazen kefir, dan heb minder kans op schadelijke bacterien in je darm, terwijl de goede bacterien juist heel goed tegen die zuurgraad kunnen. Dit zijn de lacto- en bifido bacterien en de anorganische bacterien.
  Kefir is een probioticum waar praktisch alle denkbare nuttige bacterien in zit. Het foliumzuur versterkt het bot en vele andere nuttige functies.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>