Omega 3 vetzuren goed bij diabetespatiënten met een hartinfarct

Dat omega 3 vetzuren gezond zijn is geen nieuws, maar uit onderzoek blijkt dat diabetespatiënten die een hartinfarct hebben gehad er extra baat bij hebben. De vetzuren verlagen namelijk het risico op ernstige hartritmestoornissen.  

Uit onderzoek van Humane Voeding van de Wageningen University blijkt dat diabetespatiënten die margarine met extra omega 3 vetzuren kregen een zeven keer kleinere kans hadden op een ernstige hartritmestoornis dan degene die dat niet kregen. De kans op een hartstilstand nam ook af. In Nederland zijn er ruim 150.000 diabetespatiënten die een hartinfarct achter de rug hebben. Aan het onderzoek hebben 1014 diabetespatiënten meegedaan.

De kans op het krijgen van een hartinfarct wordt niet kleiner door het gebruik van omega 3 vetzuren. ‘Blijkbaar zijn ze gunstig voor het doorgeven van elektrische signalen in het hart waardoor de kans op ernstige hartritmestoornissen minder wordt, maar hebben de omega-3 vetzuren geen aantoonbaar effect op atherosclerose in de kransslagaderen, de belangrijkste oorzaak van een dodelijk hartinfarct’, zegt Daan Kromhout, hoogleraar Volksgezondheidonderzoek van Wageningen UR en onderzoeksleider van de Alpha Omega Trial op de website van de Wageningen Universiteit. Het is volgens de onderzoekers wel nog te vroeg voor harde conclusies. Zij vinden verder onderzoek naar dit onderwerp noodzakelijk.

Bron: VoedingNu

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>