Nieuw onderzoek naar HDL (goede cholesterol)

Onderzoekster Ying Zhao ontdekte twee moleculen die een belangrijke rol spelen bij het afvoeren van slecht cholesterol uit de vaatwand. De conclusie van haar onderzoek kan belangrijk zijn bij de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes tegen slagaderverkalking. De Hartstichting steunde haar onderzoek. 1 november promoveerde ze aan de Universiteit van Leiden.

 

 

Cholesterol en slagaderverkalking
Ernstige slagaderverkalking kan leiden tot onder meer een hartinfarct of een beroerte. Een te hoog cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van slagaderverkalking. Huidige behandelingen verlagen vooral het slechte cholesterol (LDL) in het bloed. Dit helpt een beetje, maar niet genoeg. Nog steeds hebben te veel mensen ernstige slagaderverkalking. Onderzoekster Ying Zhao richtte zich in haar onderzoek juist op de rol van goed cholesterol (HDL).

Twee belangrijke spelers
Goed cholesterol HDL kan een beschermende rol spelen bij de ontwikkeling van slagaderverkalking. Zhao: “HDL verwijdert het slechte cholesterol uit weefsels en brengt het naar de lever die het cholesterol vervolgens afbreekt. Dit noemen we omgekeerd cholesterol transport”.

Zhao ontdekte dat twee moleculen, ABCA1 en SR-B1, een belangrijke rol spelen in het omgekeerde cholesterol transport. De moleculen zorgen ervoor dat:

  • HDL het slechte cholesterol opneemt uit de vaatwand
  • de lever HDL produceert
  • het transport van slecht cholesterol uit HDL naar de lever goed verloopt

Meer onderzoek is nodig om met deze ontdekkingen een behandelmethode te ontwikkelen. Zhao is op dit moment al begonnen verschillende mogelijkheden te testen.

Investeren in onderzoek naar betere behandeling
Effectief bestrijden van slagaderverkalking kan een hartprobleem of beroerte voorkomen. De Hartstichting steunt daarom onderzoek naar betere behandeling. Dit onderzoek past in deze lijn.

Bron: http://www.hartstichting.nl

(MB)

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nieuw onderzoek naar HDL (goede cholesterol)

  1. zirus

    Conclusie 1, van dit onderzoek: We weten bijna niets en we kunnen er bijna niets mee en de leek begrijpt er al helemaal niets van.
    Conclusie 2: De voedingsindustrie produceert en stimuleert het gebruik van slechte transvetten en oxidanten en bovenal andere slechte voedingsstoffen en verdient eraan.
    De wetenschapper onderzoekt en werkt voor de voedingsindustrie en verdient eraan.
    De leek laaft zich aan deze voedingsmiddelen en wordt ziek en betaald steeds meer aan ziektekosten 80 miljard euro gaat er inmiddels om in de ziekte business.

    Laat mij nu maar zorgen voor een hoog en gezond LDL in mijn bloed, dat is uitstekend om inwendige ontstekingen en chronische ziekten te voorkomen/bestrijden. Het gaat meer om de juiste verhouding LDL/HDL dan om de hoogte. Dit wordt vooral en o.a. bereikt door te braden in kokosolie en het gebruik van roomboter, olijfolie in rauwe salade met kefir klaargemaakt en een lepel levertraan elke dag en het mijden van conserverende middelen.
    Dan is hart- en cholesterol-onderzoek niet meer nodig, wetenschappers kunnen naar huis gestuurd en eindelijk productieve arbeid voor onze welvaart verrichten, inplaats van elk jaar de kosten voor de zorg omhoog te jagen en subsisdies te verknallen.
    “Stapel”gekke manipulaties vinden nog altijd plaats.

      /   Reply  / 
  2. gian3e

    Er zijn toch veel manieren om je cholesterol waardes aan te passen zonder medicijnen of dit soort artikelen.
    je hebt het namelijk zelf in de hand kijk bv naar:
    http://cholesterol-verlagen.net/
    Het leven is al moeilijk genoeg met al die info van tegenwoordig.

      /   Reply  / 
  3. zirus

    Beste Gian3e,

    Die site die je noemt maakt er helemaal een potje van.
    LDL heb je nodig en of gezond is hangt af van de vetten die je inneemt. Transvetten en geoxideerde vetten ontstaan als je vetten meervoudig onverzadigde vetzuren zoals linolzuur en linoleenzuur. Die verkeerde vetten worden opgenomen in het LDL. Dat is pas het foute LDL. Van daaruit wordt alles beschadigd waar het maar doorheen stroomt. Nieren, hersenen, bloedvaten noem maar op. Daardoor ontstaan beschadigingen en verkleving en langzaam maar zeker ontstaan chronische ziekten en verstoppingen inclusief dementie. En dat allemaal vanwege het braden in linolzuur of andere meervoudig onverzadigde vetzuren.
    Maar LDL van gezonde extra virgin olien is gezond en laat je lichaam uitstekend zijn werk doen.
    Braden moet je uitsluitend in verzadigde olien en vetten doen.
    Het leven is niet moeilijk, de essentie van dingen te weten is best moeilijk, maar ik begrijp wat je bedoeld. Groet.
    Zie verder http://www.makersdiet.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>