Zoete aardappel, wat kun je daarmee?

Zoete aardappels stomen

De zoete aardappel is gek genoeg geen familie van de aardappel, maar behoort tot de windefamilie. Het is eigenlijk een zetmeelhoudende knol, een soort wortelgewas. Er zijn veel verschillende soorten en het vruchtvlees, dat wit, oranje of geel kan zijn, varieert van melig tot klef en waterig, en de schil kan wit, geel, rood, paars of bruin zijn. Zoete aardappelen met oranje vruchtvlees zijn na het koken zachter en zoeter dan andere soorten.
Zoete aardappelen kun je op dezelfde manier bereiden als gewone;  je kunt ze bakken, koken, wokken, pureren, stoven en grillen. En door de zachte, zoete smaak zijn ze ook perfect voor kinderen en in taart en zoete gerechten. Ze zijn minder lang houdbaar dan gewone aardappelen: ze blijven op een koele, droge plek ongeveer een week goed.

Wat ook een idee is: je kunt ze ook rauw eten, net als wortels. Ik heb het laatst geprobeerd (de variant met de paarse schil en wittige binnenkant). Het zag er niet aantrekkelijk uit, het rook ook niet echt ergens naar, maar qua smaak vond ik het wel heel lekker. Zelfs een beetje nootachtig. Persoonlijk vind ik die lekkerder dan de oranje variant, die vind ik wat te zoet en zacht.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>