Wat kun je doen met een pompoen?

Met dit herfstweer krijg je weer zin in pompoen! Pompoenen groeien in de zomer en worden in de nazomer en de herfst geoogst. Door de harde schil kun je pompoenen lang bewaren. Ondanks dat het hoogseizoen voor pompoen rond oktober en november ligt, zijn ze soms nog tot in de lente verkrijgbaar in de winkel.

Pompoenen zijn er in vele maten, kleuren, groottes en smaken. Er komen steeds nieuwe pompoensoorten bij.

pompoensoep

Pompoenen hebben een hoge voedingswaarde en passen goed in een gezond dieet. Ze zitten boordevol vitamine C, kalium, bèta-caroteen, vezels en foliumzuur. Ook bevat pompoen veel caroteen. Caroteen, ofwel provitamine A, is een voorstadium van vitamine A. Vitamine A is vooral belangrijk voor de ogen. Carotenoïden hebben een bovendien anti-oxidante werking en dragen bij aan het op peil houden van het afweersysteem en de celgroei. Ze beschermen de huid en de ogen tegen de schadelijke werking van ultraviolet (UV) licht.

 

En ook niet onbelangrijk, pompoen is lichtverteerbaar en bevat maar 26 Kcal per 100 gram pompoen. Eet een pompoen niet rauw, want bij het koken, bakken of stomen komt de caretenoïde los, bijvoorbeeld in de vorm van bèta-caroteen.

Er zijn een paar tips die je kunt toepassen om de versheid van een pompoen te controleren als je er een koopt. Let erop dat de pompoen stevig en voor zijn grootte zwaar aanvoelt. De schil moet hard en dof zijn, zonder deuken, plekjes en schimmels. Een zachte schil is een indicator dat de pompoen nog niet rijp is of dat het vruchtvlees is gaan rotten.

Pompoen bewaren
Afhankelijk van de pompoensoort, kun je pompoenen tot wel zes maanden bewaren als deze op een donkere, goed-geventileerde plaats tussen de 10 tot 15°C worden bewaard. Bewaar pompoenen niet in direct zonlicht en ook niet in extreem koude of warme plaatsen. Leg een pompoen niet in de koelkast, tenzij deze al is aangesneden. Je kunt aangesneden pompoen wel nog vijf dagen in de koelkast bewaren als je de stukken pompoen in plasticfolie wikkelt. Het vruchtvlees van een pompoen kan ook in blokjes of in gepureerde vorm worden ingevroren.

De pompoen wordt het meest verwerkt in een soep, maar is ook heel lekker te verwerken in taart, gebak, en chutney. Ook de pompoenpitten kun je eten door ze lekker te roosteren (eerst goed afwassen en laten drogen).

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>