Sommige voeding die je samen eet , kunnen elkaar helpen of elkaars werking versterken. Zo kun je bijvoorbeeld fruit (wat fructose oftewel fruitsuiker bevat) samen eten met iets wat eiwitrijk is, zoals b.v. noten of kwark of een ei. De eiwitten vertragen namelijk de opname van fructose uit het fruit. Je krijgt hierdoor sneller een verzadigd gevoel en je hebt meer en langer energie.
Nog een goed duo is vet en lycopeen uit tomaat. Ik ben zelf gek op tomaat, vooral snoeptomaatjes. B.v. olijfolie, vette vis (zalm) of noten of avocado kun je samen eten met tomaat. Het vet helpt bij het absorberen van lycopeen, de celbeschermende stof (anti-oxidant) in de tomaat. Lycopeen is één van de weinige voedingsstoffen die niet kapot gaan door het koken of anderszins bewerken. Het is zelfs andersom: door tomaten te verwerken tot sauzen komt lycopeen nog beter beschikbaar voor het lichaam omdat het makkelijker wordt op te nemen tijdens de spijsvertering. Er zijn meerdere groente- en fruitsoorten die lycopeen bevatten zoals paprika, wortel, watermeloen, roze grapefruit, guave, papaya maar het zit ook in ontkiemde pompoenpitten.
MB