Voeding en acne – Deel 1

Voor en mooie huid zonder puistjes zou het helpen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden en specifiece voedingsmiddelen juist te consumeren. Maar klopt dit? Meer dan een derde van de mensen met acne zegt een relatie te zien tussen hun voeding en de ernst en hoeveelheid van puisten. Maar er bestaat nog steeds geen hard wetenschappelijk bewijs voor.

De Amerikaanse gezondheidswebsite WebMD interviewde Ellen. S. Marmur (MD), professor in de dermatologie over dit onderwerp. Marmur is hoofd van de afdeling dermatologie en cosmetische chirurgie van The Mount Sinai Medical Center in New York en auteur van het boek Simple Skin Beauty.

“Het is inderdaad waar dat we nog geen studies hebben die aantonen dat bepaalde voeding acne kan veroorzaken of voorkomen. Maar als je onderzoek zou doen onder een groep dermatologen, dan zouden velen van ons zeggen, ‘Ja, wat we eten heeft effect,’” aldus Marmur.

Volgens Marmur moet de relatie tussen voeding en acne bij de huidcyclus gezocht worden. De huid is constant bezig zich te herstellen, te herbouwen en te vernieuwen. Bij acne is er een verstoring in de omzet van huidcellen (= keratinisatie). De versnelde afbraak en afstoting van dode huidcellen leidt tot blokkering van de talgklieren en poriën, waardoor eiwit en talg vast komen te zitten onder de huid. Deze eiwitten en oliën vormen voedsel voor Proprionibacterium acnes, bacteriën die acne veroorzaken.

Voeding en nog veel andere factoren hebben invloed op de huidcyclus. Om de huid te herstellen en te herbouwen zijn vitamine en voedingsstoffen nodig. Marmur waarschuwt echter om de relatie tussen de huid en voeding niet te overschatten. “Voeding speelt maar voor 25% een rol in het totale acne-verhaal. De overige 75% wordt beïnvloed door hormonen, stress, hoeveelheid slaap en waar je woont. Ook een goede huidverzorging speelt een rol. Er bestaan dus geen “super foods” die acne volledig kunnen voorkomen,” zegt Marmur.

Gezonde onbewerkte voeding
Volgens Marmur bepaalt onze voeding deels de gezondheid van onze huid. Een uitgebalanceerd dieet zou huidproblemen kunnen voorkomen. Mensen die aanleg hebben voor acne raad ze aan om onbewerkte, magere voedingsmiddelen te eten. Met hormonen volgepompt vlees en zuivel raad ze af. Net als chocolade, patat en ander junkfood.  Gezonde onbewerkte voeding zoals groente en fruit zou de kans op ontstekingen en uitbraken van puistjes verkleinen. Dit is niets nieuws onder de zon. Maar weet je ook waarom bepaalde vitaminen huidproblemen deels kunnen voorkomen terwijl andere voedingsstoffen ze juist uitlokken? Deel twee volgt…

Bron: Dokterdokter.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>