Wat te doen bij hitte?

Nu de zomer eindelijk aangebroken is, loert er meteen een gevaar om de hoek: te warm! Vooral voor kwetsbare doelgroepen als ouderen, kinderen en mensen met obesitas kunnen deze temperaturen (boven de 30 graden) gevaarlijk zijn.

Belangrijk hierbij is om zoveel mogelijk proberen in de schaduw te blijven, goed met zonnebrandcrème in te smeren en veel te drinken. Tevens kun je je huis koel houden door gebruik van zonnewering, airconditioning of ventilator. Pas als de temperatuur zakt (laat in de avond) kun je het beste de ramen open zetten, anders komt er alleen maar warme lucht naar binnen.

Hoeveel is veel drinken? Denk dan aan minimaal 2 liter. De gewone richtlijn is 1,5 – 2 liter, maar bij deze warmte verlies je extra vocht met transpireren. Vooral sporters zullen hier last van hebben. Water (evt. met smaakje door wat vers fruit of limoen en/of munt toe te voegen, thee, bouillon (meteen wat extra zout) en groentesappen zijn goede vochtbronnen.  Als je het gevoel hebt dat je meteen doorloopt (drinken en meteen plassen) kun je een beetje suiker in je drank doen, hierdoor blijft het iets langer in het lichaam zitten. Symptomen van te weinig vocht in je lichaam, zijn o.a. duizeligheid, spierkrampen, misselijk, hoofdpijn. Dus mocht je 1 of meerdere van deze herkennen, probeer dan meer te drinken.

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>