Spastische darmen meer dan psychische aandoening?

shutterstock_44269648PDS (Prikkelbaar Darmsyndroom, ook wel bekend als IBS, Irritable Bowel Syndrome) komt ongeveer bij 2,5 miljoen Nederlanders voor. Vaak voelen ze zich onbegrepen door familie en vrienden en de huisarts verwijst ze regelmatig door naar een psycholoog. Terwijl de klachten lichamelijk en reëel zijn! Denk aan darmkrampen, buikpijn, vermoeidheid, opgezette buik, winderigheid, diarree en obstipatie.

Naast zelfzorgmiddelen kunnen mensen met PDS klachten ook een dieet proberen, het FODMAP dieet. In dit dieet draait het om bepaalde groepen koolhydraten in de voeding (FODMAP is een afkorting van Fermentation of Oligosaccaharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols). Door het weglaten van deze FODMAP’s en weer toe te voegen, kom je er achter door welke FODMAP’s je klachten veroorzaakt worden. Heel veel mensen hebben al baat gehad bij dit dieet!

Met begeleiding van een diëtist kun je dit dieet volgen, zodat je ook volwaardig blijft eten.

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>