Tips voor op vakantie!

Als je op vakantie bent, is het nog belangrijker om op hygiëne te letten. Door de omstandigheden op vakantie, bijvoorbeeld een warmer klimaat of slechtere voorzieningen op een camping, is de kans op een voedselinfectie vaak groter. Dit geldt nog meer als je op reis gaat naar (sub)tropische landen of landen met slechtere hygiënische omstandigheden.

 

  • In veel landen buiten West-Europa is het kraanwater niet veilig om te drinken. Drink in deze landen alleen water uit (afgesloten) flessen, of kraanwater dat je hebt gekookt. Gebruik ook alleen dit ‘veilige’ fleswater of gekookt kraanwater bij het wassen en bereiden van je eten.
  • In veel (sub)tropische landen in bijvoorbeeld Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Midden-Amerika moet je extra voorzichtig zijn met kraanwater. Het is verstandig om zelfs bij het tandenpoetsen fleswater te gebruiken, en je mond gesloten te houden tijdens het douchen.
  • In (sub)tropische landen in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Midden-Amerika moet je erg voorzichtig zijn met eten. Eet alleen vlees en vis waarvan je zeker weet dat het vers en goed verhit is. Eet in deze landen geen ongeschild fruit en ongekookte groente. Deze producten zijn vaak bereid met ongekookt kraanwater, en daarom niet veilig.
  • Als je gaat kamperen, let dan extra goed op hygiëne. Bewaar het voedsel goed gekoeld, en let op de houdbaarheidsdatum.
  • Als je gaat barbecueën op vakantie, let er dan goed op dat je het vlees en vis goed verhit. Het gevaar van barbecueën, is dat de vlees en vis aan buitenkant al snel ‘klaar’ lijkt te zijn, terwijl de binnenkant niet goed verhit is.
  • Eet in niet-westerse landen geen onverpakt ijs. Dus geen schepijs of ijsblokjes in je drankjes. Deze zijn vaak gemaakt met onveilig kraanwater.
  • Koop producten die kunnen bederven alleen in winkels waar de producten gekoeld bewaard worden. In warme landen bederven producten veel sneller als ze niet gekoeld worden.
  • Houdt insecten en ongedierte uit de buurt van je voedingsmiddelen. Insecten brengen vaak (onzichtbare) ziekteverwekkers over.

MB

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>