Wat is orthorexia?

groente en fruitOrthorexia, al eens van gehoord? Het lijkt op een eetstoornis en dat is het ook. Als gezond eten een obsessie wordt dan spreken ze hiervan.

 

Mensen die aan orthorexia lijden, vinden maar 1 ding belangrijk en dat is gezond eten. Dat begint heel onschuldig, zoals vetvrij eten of alleen producten zonder conserveermiddelen kopen. Van lieverlee worden vlees en vis van het menu geschrapt, komt er geen zuivel meer in huis en staan er alleen nog rauwe groente en fruit op tafel. Tegen die tijd is er dikke kans dat je te weinig eet en deficiënties oploopt. Dat is niet alleen schadelijk voor je gezondheid, maar kan je ook in een sociaal isolement plaatsen.

De oorzaak van orthorexia is wisselend, maar vaak is er sprake van een gering zelfvertrouwen. Er bestaat gelukkig wel een goede behandeling voor. Daarin leer je weer op normale wijze te durven eten, de zogenoemde triggers te herkennen en daarmee om te gaan. Ook het verstoorde lichaamsbeeld en vaak ook lage zelfbeeld komen aan bod.

Wil je meer informatie?  Check www.weet.info en www.orthorexia.com en www.eetstoornissen.

(TZ)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>