Snaaigedrag doorbreken, hoe doe je dat?

chipsVeel mensen snoepen uit gewoonte of koppelen eten aan een gebeurtenis.  Bijvoorbeeld veel chips eten bij een film kijken. Wat kun je doen om dit te doorbreken? Het kan helpen om een ‘als-dan’ plan voor jezelf te maken. Je maakt dan een plan waarbij de aanleiding van het snackgedrag wordt benoemd, in combinatie met een gezonder alternatief. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen beslissen dat je een (afgepast) schaaltje popcorn neemt en de rest van de zak opruimt.  Als je dit een tijdje volhoudt, dan kun je voor andere gewoontes een ‘als-dan’ plan maken. Bijvoorbeeld: als ik boos/verdrietig/gefrustreerd/moe ben, dan zoek ik geen afleiding in eten, maar ga ik een blokje om, bel een goede vriend/vriendin of neem een lekker warm bad, etc..


Soms kan het natuurlijk ook gewoon zijn dat je te weinig gegeten hebt, bijv. je ontbijt of lunch overgeslagen. Dan moet je je daarop richten.

Als je er hulp bij wilt, kun je ook op de website va het Voedingscentrum kijken. Het Voedingscentrum ontwikkelde een (gratis)tool waarmee je zelf een persoonlijk als-dan-plan kunt maken: Mijn Doel-tool. Eerst hou je drie dagen bij wat je tussendoor snackt. Telkens als je een snack invult die je tussendoor hebt gegeten, krijg je vragen over de situatie waarin je deze op at. Zo krijg je inzicht in jouw belangrijkste aanleiding om te snacken en kun je dit ombuigen naar gezondere eetgewoontes.

Voor meer info: https://mijn.voedingscentrum.nl

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>